Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere El Centre de Seguretat TIC ensenya, en línia, a usar dispositius mòbils de forma segura

El Centre de Seguretat TIC ensenya, en línia, a usar dispositius mòbils de forma segura

La Generalitat, a través del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), ha publicat un curs online gratuït per a conscienciar els usuaris dels riscos derivats de l'ús de dispositius amb el sistema operatiu Android, com protegir-se i evitar-los.

Els usuaris de dispositius intel·ligents que utilitzen Android (smartphones, tauletes tàctils, polseres electròniques, etc.) estan exposats a perills semblants als dels ordinadors. Tenen amb connectivitat a Internet, emmagatzemen informació personal, com fotografies o vídeos, i en èpoques com l'estiu compartixen molta d'esta informació en xarxes socials.

A més, molts dels usuaris tenen un perfil poc tecnològic, per la qual cosa desconeixen les amenaces a què es troben al fer ús dels seus dispositius i com evitar intrusions en la seua privacitat.

En este sentit, el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) ha posat en marxa un fàcil i breu curs en línia perquè tot tipus d'usuaris puguen aprendre a utilitzar Android de forma segura. En el curs s'expliquen qüestions relatives a la seguretat dels dispositius, les comunicacions i la informació que emmagatzemen, a més d'antivirus, permisos, actualitzacions, etc.

Campanya d'estiu

CSIRT-CV és un centre que depén de la Direcció General de Tecnologies de la Informació (DGTI) i compta amb un equip multidisciplinari de personal tècnic, especialitzat en distints àmbits de la seguretat.

Des de la seua creació en 2007, més de 22.000 persones s'han beneficiat dels cursos gratuïts que oferix per Internet, entre els específics per a ciutadans amb un nivell de coneixements més avançat i els microcursos de fàcil comprensió per als poc familiaritzats amb conceptes de seguretat i informàtica.

Este microcurs, que té una duració d'una hora, està disponible a través de la plataforma Saps de la Generalitat per a formació en línia, i es suma als anteriors que CSIRT-cv ja oferix en la dita plataforma. A més, el seu llançament s'emmarca en la campanya d'estiu de conscienciació sobre la seguretat en Internet i dispositius mòbils i wearables (rellotges intel·ligents, polseres, etc.).

La tradicional campanya estival, que desenrotlla el centre a través de les xarxes socials Facebook i Twitter, oferix informació i consells útils per a la ciutadania. Enguany inclou consells específics per al gaudi d'aplicacions i dispositius empleats en la nostra activitat diària i per a l'oci, com són els d'esport, salut, viatges, etc. Estos arrepleguen les dades de l'activitat diària, com pot ser la geolocalització, hàbits esportius i estat de salut, que suposen informació delicada que s'ha de protegir.

Guia de certificats digitals

CSIRT-CV genera, també, un bon nombre de publicacions per a difondre pràctiques segures i oferir consells sobretot tipus de dispositius, aplicacions i programes. La guia "12 mesures bàsiques per a la Seguretat informàtica" compta ja amb més de 28.000 descàrregues, i la "Guia avançada de Nmap", amb més de 144.000.

En este sentit, el Centre acaba de publicar en el seu web una nova guia per a l'ús segur de certificats digitals en la vida quotidiana. Els certificats estan molt estesos en Internet, ja que són un mecanisme segur per a autenticar identitats, llocs i xifrar la majoria de les comunicacions. Però, com qualsevol mecanisme, depenent de com s'empren poden comportar riscos.

La guia facilita coneixements bàsics sobre l'ús del DNI electrònic, certificats de firma i xifrat de correu electrònic, navegació web i certificats SSL, així com el seu ús en aplicacions habituals en què convé mantindre la privacitat i assegurar l'autenticitat dels contactes.

El Centre ha desenrotllat, també, una intensa activitat de difusió i conscienciació, a través de múltiples campanyes difoses en els seus perfils en les xarxes socials, on ja tenen quasi 3.200 seguidors.

CSIRT-CV, que ha sigut cofinançat pel Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER), gaudix de reconeixement nacional i internacional i emet informes diaris sobre l'estat de la seguretat a més de 50 organismes de la Generalitat. Contribuïx, per tant, a augmentar la confiança en la xarxa de ciutadans i empreses de la Comunitat.