Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere Bellés: "les TIC faciliten la transformació de les organitzacions cap a models més eficaços i eficients"

Bellés: "les TIC faciliten la transformació de les organitzacions cap a models més eficaços i eficients"

La directora general de Tecnologies de la Informació, Sofia Bellés, ha manifestat que "les TIC han demostrat ser una ferramenta clau per a eixir de la crisi, ja que faciliten la transformació de les organitzacions cap a models més eficaços i eficients".

La directora general ha fet estes declaracions en el marc d'Espai Autelsi, la trobada anual de l'Associació Espanyola d'Usuaris de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (AUTELSI), que es fa a Granada, junt amb el XXII Congrés AUTELSI.

Davall el lema "Les TIC en l'eixida de la crisi: Espai Autelsi té les respostes", la trobada reunix el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per a compartir i difondre coneixements, generar debat i promoure el treball en xarxa i l'intercanvi d'experiències.

Bellés ha destacat la importància d'aprofitar el potencial transformador de les TIC en les administracions públiques. "La incorporació intensiva de les tecnologies de la informació en els processos interns de gestió pública i en la prestació de servicis als ciutadans, suposaran, sens dubte, el salt definitiu cap a una Administració més àgil i eficient, capaç de liderar l'eixida de la crisi".

En este sentit ha destacat que, en esta legislatura, "la Generalitat ha apostat decididament per la immersió tecnològica de l'Administració amb un canvi de model organitzatiu, ha centralitzat la gestió de les TIC en un únic departament, en línia amb les recomanacions de l'Informe CORA".

"Després de 30 anys en què les competències es distribuïen entre les conselleries", ha continuat, "la Direcció General de Tecnologies de la Informació gestiona de manera centralitzada els recursos i la provisió de servicis TIC en la Generalitat. Ha demostrat, en només tres anys, que este canvi ens ha permés eliminar gastos redundants i obtindre estalvis propis de les economia d'escala".

"Amb el model centralitzat de gestió de les TIC, la Generalitat ha aconseguit abordar la renovació tecnològica dels seus sistemes d'informació, inclús reduint el pressupost global", hi ha afegit.

"Els esforços per concentrar i optimitzar els contractes, entre altres mesures, han permés mantindre o inclús millorar els servicis TIC que oferim a l'organització, amb una reducció del 21,3 % del pressupost des de l'inici de la legislatura".

La contractació centralitzada del desenrotllament i manteniment de més de 700 aplicacions corporatives i sectorials, per exemple, que va comptar amb un pressupost inicial de 23 milions d'euros, ha permés obtindre un estalvi del 28,4%, 6,5 milions d'euros només en el procés de licitació.

En l'àmbit d'infraestructures, el projecte GVA Cloud per a la concentració de centres de processament de dades distribuïdes i la implantació de tecnologies d'informàtica en núvol, és un altre clar exemple dels beneficis del model centralitzat de gestió.

Segons Bellés, "amb GVA Cloud hem pogut eliminar equipament redundant i reduir els gastos corrents en un milió i mig d'euros, dels quals mig milió correspon només a consum energètic". "Amb este projecte hem aconseguit transformar la reducció de gastos recurrents en augment de la inversió per a abordar la renovació tecnològica dels sistemes d'informació de la Generalitat", hi ha afegit la directora.

Totes estes actuacions s'emmarquen en el full de ruta que s'ha marcat la Generalitat per a esta legislatura, l'Estratègia TIC 2011-2015, que també inclou mesures per a l'estandardització i creació de directrius comunes, per exemple, en l'àmbit de la seguretat informàtica o la qualitat del programari, i l'aposta pel programari lliure en l'Administració amb projectes emblemàtics com Lliurex, la distribució GNU/Linux de la Generalitat o la implantació del paquet d'ofimàtic LibreOffice en tots els llocs de treball, uns 127.000 ordinadors.

Tall de veu