Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere La Generalitat publica la nova versió del programari lliure valencià LliureX 14.06

La Generalitat publica la nova versió del programari lliure valencià LliureX 14.06

 
La Generalitat ha publicat la nova versió del programari lliure valencià LliureX 14.06, que permet crear aules d'informàtica basades en ordinadors de molt baix cost, reduint-ne el cost de la instal·lació a la mitat.
 
LliureX és una distribució GNU/Linux, un paquet de programari lliure desenrotllat per la Generalitat que, des de 2005, allibera versions anualment amb diferents adaptacions a entorns educatius i empresarials.
 
Esta distribució, gestionada a través de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, es troba implantada en tots els centres educatius públics de la Comunitat Valenciana, amb més de 110.000 ordinadors, i ha permés a l'Administració valenciana estalviar 36 milions d'euros en nou anys.
 
LliureX 14.06 oferix tant un sistema operatiu com una col·lecció amb les últimes versions de més de 400 aplicacions i recursos educatius, incloent-hi el paquet ofimàtic LibreOffice 4.2, el traductor i diccionari de valencià Salt i aplicacions per a l'edició de fotografies, àudio i vídeo.
 
La distribució està disponible en sis variants: Escriptori, d'ús general per a centres educatius i llars; Infantil; Música; Lleuger, per als ordinadors més antics o amb menys prestacions; Pime, amb funcionalitats específiques per a entorns laborals; i Model de Centre, que ha sigut optimitzat per a incloure tots els espais del centre, ampliant l'antic Model d'Aula. Totes les variants de LliureX poden descarregar-se de forma gratuïta en la pàgina web www.lliurex.net.
 
Novetats educatives
La nova versió incorpora novetats i millores per a professors, alumnes, famílies i personal tècnic, facilitant tant la introducció en les aules de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC), com la gestió del parc informàtic.
 
La directora general de Tecnologies de la Informació, Sofia Bellés, ha destacat que esta versió "permet fer més eficient el manteniment del parc informàtic dels centres, sense oblidar que el seu màxim propòsit és proporcionar ferramentes educatives als alumnes i docents de la Comunitat".
 
"El nou laboratori d'idiomes n'és un bon exemple, ja que permet als docents complementar l'ensenyament d'idiomes amb elements multimèdia interactius", ha afegit. LliureX 14.06 incorpora LliureX-Lab, una aplicació que amb la dotació d'auriculars, micròfon i una càmera web fa possible convertir qualsevol aula d'informàtica en l'entorn adequat per a l'ensenyament d'idiomes. Per la seua banda, els docents disposen d'un escriptori compartit amb els alumnes i poden crear grups de conversació per videoconferència per a revisar el treball dels alumnes en l'aula.
 
Esta versió inclou aplicacions noves com Marble, que permet explorar el globus terraqüi sense necessitat de connexió a Internet i mostrar mapes històrics, a més de la geografia física i política; un editor de pàgines web; un programa per a la creació i el disseny de circuits electrònics i aplicacions per al dibuix col·laboratiu o Qstopmotion per a crear animacions i curtmetratges.
 
Els docents disposen des d'ara de ferramentes per a crear i descarregar col·leccions de vídeos educatius per a usar-les en l'aula; elaborar apunts digitals amb activitats interactives millorades i inclús vídeos.
 
Estalvi i facilitat de gestió
Sofía Bellés ha ressaltat també que "les novetats no es dirigixen únicament a la docència, ja que és fonamental per a la Generalitat continuar treballant per la racionalització del gasto i en este aspecte LliureX 14.06 introduïx una sèrie de canvis que facilitaran l'estalvi tant en impressió com en la creació d'aules d'informàtica".
 
Amb la nova versió poden crear-se aules d'informàtica usant per als alumnes microordinadors de molt baix cost, inferior a 50 euros, la qual cosa reduïx el gasto en instal·lació d'estes aules a més de la mitat sense perdre prestacions.
 
Quant al paper, s'ha inclòs un administrador de quotes d'impressió, de manera que es puga conéixer i definir la quantitat de documents a imprimir per cada usuari, ja siga un alumne o personal dels centres educatius.
 
Així mateix, LliureX 14.06 compta amb un nou disseny simplificat i noves funcionalitats de gestió per a fer més senzilla la realització de les tasques comunes d'administració de l'aula, com a instal·lació per xarxa, còpies locals, etc.