Publicador de continguts

Ves enrere La DGTI dota de tauletes tàctils electròniques a tècnics d'Agricultura per als controls a les ajudes de la UE per superfície agrícola

La DGTI dota de tauletes tàctils electròniques a tècnics d'Agricultura per als controls a les ajudes de la UE per superfície agrícola

La Generalitat ha començat a dotar de tauletes tàctils electròniques amb connectivitat a Internet al personal tècnic que realitza treballs de camp sobre el terreny per a gestionar les ajudes de la Unió Europea per superfícies agrícoles. La mesura incrementarà la seua eficiència en un 30% i millorarà la gestió administrativa, reduint els terminis de tramitació.

Recentment, la directora general de Tecnologies de la Informació, Sofia Bellés, va mantindre una reunió amb el director general de Producció Agrària i Ramaderia, José Miguel Ferrer, per a ultimar els detalls del projecte.

La Direcció General de Producció Agrària i Ramaderia gestiona més de 100.000 expedients relacionats amb pagaments per superfícies agrícoles i altres règims d'ajudes, que superen els 150 milions d'euros anuals.

Els plans de control sobre el terreny impliquen visites a les parcel·les (entre 35.000 i 40.000 recintes a l'any) i la verificació que es complixen els requisits establits per la normativa vigent. Fins al dia de hui, els controls s'afrontaven manualment, omplint fitxes de treball amb material imprés.

"La Conselleria d'Agricultura va expressar la necessitat d'optimitzar el temps de treball dels seus tècnics per a millorar la seua productivitat i accelerar els terminis de tramitació. Amb este fi, es va decidir que la millor solució consistia a incorporar mitjans tecnològics adequats que els assistiren en les seues visites in situ, ha explicat Bellés.

Per a això, la Direcció General de Tecnologies de la Informació ha entregat prop de mig centenar de tauletes tàctils electròniques amb connectivitat a Internet i programari específic per a obtindre el posicionament georeferenciat (GPS) i, per tant, millorar l'eficiència.

"Una vegada més, la Generalitat aposta per estendre models de treball eficients, per mitjà de l'ús de Tecnologies de la Informació i la Comunicació", ha assegurat Bellés.

A més, la directora general ha destacat que, amb el nou model, "es pretén donar un tractament més exhaustiu a les tasques preliminars i preparatòries de les visites, dotant l'inspector d'una oficina mòbil amb connectivitat, que li permetrà reduir el nombre de desplaçaments".

Política Agrícola Comuna

La tramitació dels pagaments finançats per la Unió Europea (fons FEAGA i FEADER) i, en concret, de les ajudes per superfícies agrícoles, seguix directrius molt estrictes per aplicació de la normativa comunitària relativa a la Política Agrícola Comuna (PAC).

A més, la Comissió Europea exercix funcions de control i auditoria dels organismes pagadors, en este cas l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, a través de les anomenades "missions d'auditoria de la UE". Com a resultat, una de les àrees de gestió que s'estan millorant són els controls sobre el terreny.

Estos constituïxen un dels sistemes per a verificar que es complixen els criteris d'elegibilitat que donen dret al pagament d'ajudes. Entre estos controls, per exemple, s'inclouen els de reestructuració i reconversió de la vinya o el control per al manteniment del registre vitícola (control d'il·legals, arrancades, etc.).

L'ús de tauletes tàctils i la informatització dels procediments permetran reduir el temps de tramitació i millorar la seguretat en la gestió, ja que atorguen major rigor a la captura de dades i eviten errors de mecanització. El personal tècnic pot treballar inclús sense cobertura i bolcar les dades posteriorment en els sistemes de gestió de subvencions.

Tall de veu