Publicador de continguts

Ves enrere La Comunitat, única regió espanyola amb servici de gravació i videoconferència en totes les seus judicials

La Comunitat, única regió espanyola amb servici de gravació i videoconferència en totes les seus judicials

La Generalitat Valenciana ha completat la implantació del projecte de la Nova Oficina Judicial (ARCONTE-NOJ) per a integrar les videoconferències i la gravació de vistes en totes les seus judicials de la Comunitat Valenciana.

La mesura permet les compareixences de forma remota i sense desplaçaments i s'estima que estalviarà 4,9 milions en tres anys. A més, ARCONTE-NOJ inclou noves funcionalitats derivades de la innovació tecnològica.

La primera versió es va implantar a les ciutats de la Justícia i posteriorment s'ha ampliat a totes les seus judicials de la Comunitat. El sistema és centralitzat, integra la gravació de vistes i la videoconferència i disposa de firma certificada.

"La Generalitat ha sigut des de fa temps pionera en la utilització d'estes tecnologies en el sistema judicial, ja que esta és la tercera generació d'un projecte que va ser dissenyat i va nàixer per a l'administració de justícia valenciana fa més de deu anys, en 2001", ha assenyalat el secretari autonòmic d'Administració Pública, Pedro García Ribot.

La nova generació del projecte amplia la gravació de vistes a totes les seus i a la resta d'ordes jurisdiccionals, no sols als enjudiciaments civils. A més, integra la videoconferència, i permet a testimonis, pèrits i metges forenses comparéixer en els juís de forma remota, sense desplaçaments.

ARCONT-NOJ és un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) que oferix importants beneficis relatius a l'agilitat del sistema judicial i l'estalvi en gastos, ja que s'estima que suposarà un estalvi de 4,9 milions d'euros en tres anys, dels quals 260.000 euros anuals corresponen a dietes i desplaçaments.

A més, García Ribot ha indicat que ajudarà a augmentar substancialment la productivitat dels professionals i, en conseqüència, a millorar la qualitat del servici públic als ciutadans.

Nova Oficina Judicial

Els 36 partits judicials de la Comunitat Valenciana, 4 ciutats de la Justícia (Alacant, Castelló, Elx i València) i 32 seus judicials, disposen des d'este mes de desembre de sistemes de gravació i videoconferència.

El secretari autonòmic ha explicat que el projecte s'ha implantat amb èxit en el 100% de les seus i, des d'abril, s'han gravat ja més de 8.000 actes judicials, 2.500 hores de vídeo i s'han realitzat més de 2.200 videoconferències.

En total, s'han instal·lat 387 sistemes de gravació i 244 de videoconferència entre sales de vista i sales multiusos. A més, pròximament, els professionals (advocats, procuradors i graduats socials) podran accedir directament a les gravacions de què formen part, a través un portal web que oferirà en Internet la descàrrega de vídeos de manera segura.

El secretari autonòmic d'Administració Pública, Pedro García Ribot, ha destacat el caràcter precursor a Espanya d'este projecte, ja que la Comunitat ha sigut la primera comunitat autònoma a implantar un sistema avançat que permet realitzar videoconferències i gravar vistes en qualsevol de les seus judicials del territori.

La Conselleria de Governació i Justícia ha sigut l'encarregada de l'organització i la coordinació del projecte. La gravació s'inclou en l'acta del juí, que ara és un document electrònic amb firma certificada i reconeguda per a l'exercici de la funció de fe pública judicial. El nou sistema suprimix les còpies manuals i en CD i permet estalviar en temps i manteniment de robots expenedors.