novetats

« Ves enrere

La Conselleria d'Hisenda desenvolupa un servei d'identificació per videoconferència per a emetre certificats electrònics qualificats

La Conselleria d'Hisenda desenvolupa un servei d'identificació per videoconferència per a emetre certificats electrònics qualificats

La Conselleria d'Hisenda desenvolupa un servei d'identificació per videoconferència per a emetre certificats electrònics qualificats

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, a través de l'Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica, integrada en la societat mercantil Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació, ha desenvolupat un nou servei d'identificació per videoconferència que permet emetre certificats electrònics qualificats a aquelles persones usuàries que els requerisquen, sense que hagen d'abandonar la seua casa, de manera que es garanteix la seguretat, tant tècnica com sanitària.

El sistema d'identificació incorpora tecnologies basades en vídeo i en models d'intel·ligència artificial, prèviament emprades en entorns financers, que poden analitzar els documents d'identitat per a detectar fraus i per a valorar la fotografia amb el rostre del sol·licitant en temps real.

D'aquesta manera, s'evita la identificació presencial del sol·licitant que fins ara constituïa un requisit bàsic per a l'emissió de certificats electrònics, i es dona resposta a l'actual context de limitació de la mobilitat pública com a conseqüència de la crisi generada per la COVID-19.

El servei d'identificació per videoconferència ja està disponible a través de la pàgina web de l'Agència consulteu ací, ja que ja ha sigut sotmés a l'examen i ha sigut aprovat per la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial.

Cal destacar que en la situació actual d'estat d'alarma, i amb molts serveis presencials restringits, els certificats electrònics i les tecnologies de signatura electrònica s'han revelat especialment útils per a permetre que l'Administració continue prestant els serveis a ciutadans i empreses.

Igualment, s'ha pogut apreciar com ha sigut de ràpida l'adaptació al teletreball d'algunes empreses i entitats públiques en què l'ús dels certificats digitals ja era una activitat quotidiana.

Prestador de serveis de confiança

Per tot això, i en el marc del Reial decret llei 11/2020, l'Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica ha donat un pas més per a garantir la seguretat i la validesa legal de les transaccions telemàtiques a la ciutadania, les empreses, les administracions públiques, les universitats i els col·legis professionals, mitjançant l'emissió de certificats electrònics qualificats utilitzant tecnologies de videoidentificació com a substitut de la identificació presencial.

L'Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica és un prestador de serveis de confiança qualificat públic, que presta els serveis en tot l'àmbit territorial espanyol.

Depén de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, està integrada en la societat mercantil del sector públic instrumental Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació i li correspon la prestació dels serveis de confiança en l'àmbit de la Generalitat, les entitats autònomes d'aquesta, les entitats de dret públic i les empreses públiques dependents, així com persones o entitats públiques o privades, d'acord amb les directrius que estableix la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.

Per a més informació, contactar amb Suport de l'Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica, a través de consulteu ací.