novetats

« Ves enrere

La Generalitat llança una consulta per a definir el mapa de zones sense cobertura de banda ampla en la Comunitat

La Generalitat llança una consulta per a definir el mapa de zones sense cobertura de banda ampla en la Comunitat

La Generalitat llança una consulta per a definir el mapa de zones sense cobertura de banda ampla en la Comunitat

Amb l'objectiu de portar la banda ampla a tot el territori de la Comunitat Valenciana, com a eina de vertebració social i territorial i com a motor del canvi de model econòmic, la Generalitat preveu iniciar en 2019 un programa d'ajudes per a estendre la cobertura de banda ampla a tots els municipis que manquen d'ella, amb velocitat d'almenys 100 megabits per segon o superior en nuclis urbans i 300 megabits per segon en polígons industrials.

Perquè els municipis puguen ser beneficiaris d'aquestes ajudes i, a causa dels requisits que estableix la legislació europea i espanyola en aquest àmbit, és necessari que estiguen identificades de manera inequívoca les zones que, en cada cas, no tenen cobertura de banda ampla ni previsió de tindre-la en 3 anys, les anomenades zones blanques NGA.

Per a això s'ha iniciat un procediment anual que consisteix, primer, en la recollida d'informació de les zones susceptibles de rebre aquesta qualificació i, després, la publicació d'aquestes zones per a sotmetre-les a un procés de consulta pública, a nivell estatal, en el qual els operadors de telecomunicacions poden declarar si tenen o no previsió d'oferir serveis de banda ampla en el termini de 3 anys.

En aquest context, la Generalitat ha sol·licitat la col·laboració dels ajuntaments per a la recollida inicial d'informació de zones susceptibles de ser declarades zones blanques i rebre ajudes.

Per a participar en la consulta, s'ha d'emplenar el formulari i enviar-lo per e-mail a oficina_banda_ancha@gva.es, juntament amb les dades identificatives del remitent.

En el formulari s'hauran d'incloure les zones que no disposen de serveis de banda ampla, és a dir sense connexió de 30 megabits per segon o superior. Aquestes zones poden ser residencials, això és, unitats poblacionals d'un municipi (ex. nucli principal de població, disseminats, urbanitzacions, barris, etc.) o zones industrials, sòl urbà del qual l'ordenació urbanística establisca el seu ús industrial com a dominant (ex. polígons industrials).

Com a eina d'ajuda, ja està disponible el mapa de banda ampla de la Comunitat en el Visor de Cartografia de la Generalitat Valenciana (https://visor.gva.es, seleccionant la capa Infraestructures/Infraestructures/Telecomunicacions), que inclou les zones que van ser declarades com a blanques en 2018.  No obstant això, es pot incloure en el formulari qualsevol zona sense cobertura encara que no aparega en el Visor, de manera que es puga re-avaluar aquesta consideració en la consulta de 2019 i anar completant el nou mapa.