Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La Generalitat llança recomanacions d’estiu sobre ciberseguretat per a conscienciar la ciutadania

La Generalitat llança recomanacions d’estiu sobre ciberseguretat per a conscienciar la ciutadania

La Generalitat llança recomanacions d’estiu sobre ciberseguretat per a conscienciar la ciutadania

La Generalitat llança recomanacions d’estiu sobre ciberseguretat per a conscienciar la ciutadania
  • Arcadi España: “Es pretén sensibilitzar i oferir consells perquè les persones usuàries gaudisquen d’una època relaxada, però sense descuidar la seua seguretat”
  • CSIRT-CV du a terme campanyes periòdiques i cursos de formació dirigits a la societat i a l’Administració per a previndre ciberatacs
València.

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha llançat, per mitjà del Centre de Seguretat de TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), una sèrie de recomanacions de ciberseguretat per a conscienciar la ciutadania durant les vacances estivals.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat que amb aquestes recomanacions del CSIRT-CV “es pretén sensibilitzar i oferir consells perquè la ciutadania gaudisca d’una època relaxada però no descuide la seua seguretat”.

Per això, Arcadi España ha indicat que s’ofereixen suggeriments perquè es faça “un ús segur i responsable de dispositius i d’aplicacions mòbils, ja que en l’època estival l’ús d’Internet i de les noves tecnologies s’incrementa amb l’augment del temps lliure i del canvi d’hàbits i d’activitats”.

En concret, la campanya ‘Deu recomanacions de ciberseguretat per a les vacances’ persegueix ajudar les persones usuàries a preservar i protegir la seua ciberseguretat i conscienciar sobre aspectes relacionats amb lloguers vacacionals, les xarxes wifi, contrasenyes, mòbils, correu, xarxes socials, jocs en línia, antivirus i còpies de seguretat.

Consells pràctics

El responsable d’Hisenda ha explicat que són consells útils “per a impulsar la seguretat i la privacitat en l’ús d’aplicacions i de xarxes socials, sobre com generar còpies de seguretat per a no perdre informació rellevant o com actualitzar el programari per a navegar de manera segura mitjançant les xarxes wifi públiques”.

En concret, des del CSIRT-CV, un centre adscrit a la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), es recomana desactivar les connexions sense fils quan no s’utilitzen, amb la finalitat de protegir l’equip alhora que es redueix el consum de les bateries.

D’aquesta manera, en relació amb les contrasenyes, s’aconsella no utilitzar la mateixa en diferents dispositius o serveis, l’ús de frases encriptades, una extensió mínima de 12 caràcters, els canvis periòdics, la verificació en dos passos i els gestors de contrasenyes o desactivar l’opció ‘recordar contrasenyes’ en els navegadors.

El CSIRT-CV també aconsella que en l’època estival, en la qual es rep molt de correu brossa, s’estiga en alerta davant de qualsevol intent de frau (‘spam’, ‘phishing’, falses ofertes de viatges, etc.), mentre que amb els mòbils i les tauletes tàctils s’aconsella prendre les mateixes precaucions que es prenen amb el PC o l’ordinador de taula.

Igualment, el centre de seguretat TIC considera important que no es faça un ús indegut de les nostres dades en les xarxes socials per a evitar que els ciberdelinqüents puguen aprofitar-les per a enganyar-nos.

Pel que respecta als jocs en línia, l’ús dels quals s’incrementa durant les vacances, hi ha amenaces com el blanqueig de diners mitjançant el robatori de comptes, per la qual cosa s’han de llegir detingudament les condicions d’ús, atendre la reputació del lloc i desconfiar de possibles missatges publicitaris que requerisquen dades personals.

Per tant, es recomana instal·lar antivirus en tots els dispositius per a detectar ‘malware’ o altres elements maliciosos i mantindre el programari actualitzat per a continuar protegits, així com disposar sempre d’una còpia de seguretat que permeta protegir la nostra informació.

Finalment, el director general de TIC, José Manuel García Duarte, ha llançat una recomanació especial a les famílies “perquè dediquen una mica de temps de l’estiu a ensenyar als menors que la vida en Internet té els mateixos perills o més que la vida real, ja que en el món digital el perill no es percep de la mateixa manera, però continua present”.

Conscienciació sobre la importància de la ciberseguretat

La DGTIC està especialment conscienciada amb l’educació i la formació per a previndre ciberatacs. D’aquesta manera, el CSIRT-CV impulsa de manera activa campanyes de formació i conscienciació davant del risc que suposen els ciberatacs, dirigides tant a la ciutadania en general com al personal de l’Administració.

Aquestes campanyes dirigides a la ciutadania es publiquen en el portal web especialitzat en conscienciació del CSIRT-CV (concienciat) i en les xarxes socials. Entre aquestes, ‘Protegeix el teu mòbil de ciberatacs’, ‘10 consells per a no ser víctima del frau del CEO’, ‘Fes-te analista de ciberseguretat’, ‘Ciberseguretat, una assignatura pendent’ o ‘Deu recomanacions de ciberseguretat per a equips domèstics’.

Així mateix, en el marc del Pla de xoc de ciberseguretat per a entitats locals, s’han format per mitjà de sessions, cursos i tallers en línia, més de 1.000 persones treballadores de corporacions locals (ajuntaments, mancomunitats, comarques i àrees metropolitanes) amb la finalitat de previndre ciberatacs i millorar la seguretat informàtica.

novetats

El Consell autoriza un convenio con la UPV para financiar la Cátedra de Inteligencia Artificial aplicada a la Administración Pública

El convenio, dotado con un presupuesto de 60.000 euros, cubre la realización de estudios y actividades destinadas a potenciar la aplicación de la IA en los servicios públicos durante el ejercicio...

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial