Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere La Generalitat reitera al Govern central la necessitat de destinar els fons europeus de connectivitat digital a projectes necessaris i viables i d’ampliar el seu termini d’execució

La Generalitat reitera al Govern central la necessitat de destinar els fons europeus de connectivitat digital a projectes necessaris i viables i d’ampliar el seu termini d’execució

La Generalitat reitera al Govern central la necessitat de destinar els fons europeus de connectivitat digital a projectes necessaris i viables i d’ampliar el seu termini d’execució

  • Ruth Merino: “Demanem que els fons puguen ser usats per cada comunitat depenent de les seues necessitats i de les demandes que facen els ciutadans en cada territori”
  • Nuria Montes: “En el cas dels bons digitals per a col·lectius vulnerables, amb més de 3 milions de pressupost, el grau d’execució no supera el 6 %”

Les conselleres d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, i d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, han traslladat al Govern d’Espanya la necessitat de destinar els fons europeus de connectivitat digital a projectes necessaris i viables i d’ampliar el seu termini d’execució.

Ruth Merino ha remarcat que la Comunitat Valenciana “està entre les 15 autonomies que han enviat una carta al Ministeri de Transformació Digital, dirigit per José Luis Escrivá, per a sol·licitar una ampliació de l’execució dels fons europeus destinats a la connectivitat digital”. Com ha concretat, “demanem en esta, a més, que estos fons puguen ser usats per cada comunitat depenent de les seues necessitats i de les demandes que facen els ciutadans en cada territori”.

Cal tindre en compte, segons ha puntualitzat Ruth Merino, que “esta petició de les autonomies es correspon amb el Component 15 del Pla de recuperació, transformació i resiliència, que se centra, entre altres aspectes, en l’impuls de la ciberseguretat i el desplegament del 5G, una cosa que, des del punt de vista de la Generalitat, és completament estratègic”.

Per la seua banda, la consellera d’Innovació, Nuria Montes, ha explicat que “en la Conferència Sectorial de Transformació Digital demanem al Govern d’Espanya que ens permetera a les comunitats autònomes fer una reformulació quant als fons europeus destinats a la transformació digital; fem esta sol·licitud perquè les accions que estan duent-se a terme es van definir sense ajustar-se a la realitat i això ha suposat que tinguem un baix nivell d’execució”.

En l’àmbit de les seues competències, la consellera d’Innovació ha destacat “els bons digitals per a col·lectius vulnerables, el grau d’execució dels quals no supera el 6 % amb més de tres milions d’euros de pressupost”. També s’ha referit a “l’adaptació d’infraestructures per a telecomunicacions en edificis, que, amb un pressupost superior als 8,3 milions d’euros, a penes té un 0,20 % d’execució perquè no hi ha demanda; per la qual cosa sembla no és una necessitat prioritària en este moment”.

“Per tot això hem sol·licitat al Ministeri que ens permeta fer una reformulació i un transvasament de fons a altres projectes que tindrien una taxa d’execució pròxima al 100 % perquè la voluntat del Govern Valencià és que no es perda ni un euro de fons europeus”, ha indicat.

100 milions d’euros per a Internet en polígons industrials

Paral·lelament, el Govern central ha delegat en les comunitats autònomes la gestió de 100 milions destinats a accions de reforç per a aconseguir una total connexió a internet en polígons industrials, centres logístics i en centres públics de referència; 30 milions per a l’emissió de bons d’accés a la xarxa a famílies vulnerables i 80 milions per a actuacions de millora de les infraestructures de telecomunicacions en edificis.

No obstant això, les comunitats fa més d’un any que reclamen l’ampliació de terminis i la modificació de les condicions per a millorar l’interés de les iniciatives d’este Component 15. Com va quedar patent en la conferència sectorial, des de territoris com el valencià es considera que les actuacions determinades no s’ajusten a la problemàtica de les comunitats i han denunciat l’absència de sol·licituds en moltes d’estes.

Així, assenyalen que, de les subvencions destinades a l’accés a internet de famílies vulnerables, s’han adjudicat només en un 4,4 %. De la mateixa manera, només 78 comunitats de veïns i veïnes de les 13.600 que preveu l’executiu central (un 0,5 %), han sol·licitat la subvenció dedicada a adaptar a les noves tecnologies les infraestructures dels edificis anteriors a l’any 2000.