Actualitat

Ves enrere La Generalitat habilita la comunicació electrònica entre els economistes administradors concursals i la Conselleria de Justícia

La Generalitat habilita la comunicació electrònica entre els economistes administradors concursals i la Conselleria de Justícia

La Generalitat habilita la comunicació electrònica entre els economistes administradors concursals i la Conselleria de Justícia

- La solució tècnica compta amb totes les garanties jurídiques i s'avança a la incorporació del col·lectiu al sistema Lexnet a la fi d'any
- La iniciativa pretén donar resposta a les necessitats del col·lectiu durant la pandèmiaLa Generalitat ha habilitat la comunicació electrònica entre l'Administració de Justícia i els economistes administradors concursals a la Comunitat Valenciana, per a donar resposta a les necessitats d'aquest col·lectiu durant la pandèmia i facilitar que els procediments judicials en els quals està implicat siguen més àgils i eficients.

La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) ha posat en funcionament un nou sistema perquè els òrgans judicials i els administradors concursals de professions econòmiques (economistes i titulars mercantils), així com els auditors i auditores, es puguen comunicar telemàticament.

L'objectiu de la iniciativa és donar resposta a les necessitats del col·lectiu sorgides arran de la pandèmia i facilitar que els procediments judicials en els quals s'impliquen aquests professionals puguen ser més àgils i eficients.

Mitjançant aquest nou sistema, l'administrador concursal rep en la seua carpeta ciutadana totes les comunicacions dels jutjats i pot aportar-hi documentació i iniciar nous procediments judicials a través de la Seu judicial electrònica.

La solució tècnica, encara que és temporal, compta amb totes les garanties jurídiques. No obstant això, a la fi de 2021 es preveu que aquest sistema de comunicació evolucione cap a una solució definitiva, que permetrà que tant administradors com auditors es puguen comunicar amb els jutjats fent ús del sistema Lexnet, utilitzat per advocats, procuradors i altres professionals de l'àmbit judicial.

Lexnet

El Consell de Col·legis d'Economistes de la Comunitat Valenciana, que agrupa els col·legis d'Alacant, Castelló i València, va sol·licitar a la Generalitat, el desembre de 2020, la implantació del sistema Lexnet del Ministeri de Justícia per a ús dels economistes administradors concursals.

Lexnet és un sistema de gestió de notificacions telemàtiques que utilitzen tant l'Administració com els professionals de Justícia.

Fins ara, els administradors concursals no podien accedir-hi ni utilitzar la plataforma Lexnet perquè quan es va implantar a la Comunitat Valenciana, i es va realitzar la connexió amb el sistema Cicerone de la Generalitat, només estava destinada al col·lectiu d'advocats i procuradors.

Una nova versió de Lexnet permet ara comunicar-se també amb els administradors concursals, per la qual cosa des del mes d'abril passat la DGTIC està treballant en l'adaptació de Cicerone a la nova versió.

En aquests moments, el sistema es troba en les últimes fases de desenvolupament prèvies a la certificació, per al correcte funcionament, del Ministeri de Justícia i la Generalitat.

La situació generada per la crisi sociosanitària i les mesures de distanciament social han provocat que els professionals busquen alternatives a la presencialitat en els procediments a través de mitjans electrònics.

En aquest sentit, amb aquest nou sistema els més de 5.000 economistes administradors concursals deixaran de veure's obligats a assistir presencialment als jutjats per a presentar escrits i recollir notificacions.

Des de l'inici de la pandèmia, la Generalitat ha habilitat en la Seu judicial electrònica nous tràmits i sistemes telemàtics com aquest per a facilitar la interrelació digital entre l'Administració i la societat en el seu conjunt, amb la finalitat de reduir els desplaçaments i preservar la salut de la ciutadania i els professionals.