Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere Soler i Bravo llancen un 'pla de xoc' per a atallar 'l'emergència informàtica' de jutjats i fiscalies

Soler i Bravo llancen un 'pla de xoc' per a atallar 'l'emergència informàtica' de jutjats i fiscalies

Les conselleries d'Hisenda i Model Econòmic i Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques han llançat un "pla de xoc" conjunt per a atallar la situació "d'emergència informàtica" que viuen els jutjats i fiscalies de la Comunitat Valenciana davant de "la falta de mitjans" heretada de l'anterior executiu.

Un informe intern ha posat de manifest la situació actual "d'abandó" en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) que s'utilitzen en el dia a dia en l'Administració de Justícia valenciana i, concretament, en les fiscalies, particularment en la Fiscalia Anticorrupció. De fet, el pla ja ha començat la seua implantació en la Fiscalia Anticorrupció, atés el volum de treball que suporta en aquests moments. L'objectiu del pla és "col·locar la justícia valenciana en el segle XXI", han destacat els consellers d'Hisenda i de Justícia, Vicent Soler i Gabriela Bravo.

Vicent Soler ha criticat la "precarietat" en matèria TIC que pateix l'administració de justícia, vint-i-un anys després de les transferències judicials en matèria econòmica, infraestructures i personal. Una administració judicial, ha afegit, "a què l'anterior Consell a penes va destinar mitjans" i sobre la qual ara s'ha efectuat una anàlisi detallada de la situació per a treballar "en els temes pendents i més urgents".

Soler ha afirmat que la Comunitat "necessita un nou model de justícia", atés que l'actual està "obsolet". Un model en què la nova administració electrònica siga un element de millora en la relació de la justícia amb els ciutadans.

Per la seua banda, la consellera Bravo ha recordat que "des del primer dia vaig defendre que tot el Consell està compromés en la millora de l'administració de justícia valenciana, i aquesta és una prova". Posar al servei dels ciutadans un sistema judicial eficient "és objectiu prioritari de la Generalitat, perquè la justícia és un dels instruments bàsics per a la defensa dels drets dels ciutadans", ha afegit.

"Falta de planificació" en el passat

Entre les mesures a posar en marxa, Soler i Brau han destacat "la millora de la xarxa de comunicacions, l'adquisició de nous equipaments tecnològics, incrementar la connectivitat i l'intercanvi automàtic entre administracions i la implantació generalitzada de sistemes que permeten la tramitació electrònica".

Les conclusions de l'auditoria, plasmades en un informe de situació, destaquen com la Conselleria de Justícia "s'ha vist afectada de forma directa per la falta de planificació i la paralització d'actuacions que en matèria TIC va decidir l'anterior govern de la Generalitat".

De fet, l'esmentat informe qualifica "d'emergència" la situació de les TIC de la Generalitat en l'administració de justícia per la deixadesa a què ha estat sotmesa per l'anterior govern, destacant el cas de la falta de planificació i actuacions de modernització de les fiscalies i, sobretot, de la Fiscalia Anticorrupció.

Per a posar fi a aquesta situació, les direccions generals de Justícia i de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions estan col·laborant estretament per a definir un conjunt de projectes que permeten a l'Administració canviar i millorar la forma en què els serveis de justícia es venien prestant en legislatures anteriors.

Renovació total d'equips informàtics

En el marc del Pla, per al qual Soler i Bravo han mantingut reunions, s'escometrà amb caràcter imminent la instal·lació de 3.830 ordinadors, dels quals 3.200 unitats corresponen als equips adquirits per l'anterior Consell i que es trobaven embalats i sense instal·lar en els magatzems que la Generalitat té a Riba-roja, atés que no eren compatibles amb els sistemes instal·lats en la Generalitat, per la qual cosa ha calgut garantir la seua adaptació. Els restants 630 PC es van comprar en 2015.

En total, es renovaran tots els ordinadors de l'administració de justícia valenciana, que sumen un total de 6.000 PC en les 63 seus judicials de la Comunitat, que inclouen 539 oficines (jutjats, fiscalies, serveis comuns, arxius i instituts de medicina legal), amb una inversió estimada d'uns 7 milions d'euros.

Al mateix temps, el pla inclou la materialització del projecte ÀGORA, amb una inversió estimada de 3.261.085 € IVA inclòs, que acabarà amb l'actual incomunicació a nivell informàtic entre jutges, fiscals, advocats i forenses. En l'actualitat el sistema amb què treballen els jutges valencians (CICERONE) és incompatible amb el de les fiscalies (FORTUNY), amb el dels advocats (LEXNET) i amb el dels instituts de medicina legal (IML-MELVA).

D'aquesta manera, jutges, fiscals, advocats i forenses podran accedir amb un clic a tota la documentació inclosa en un procediment judicial, posant fi a l'actual situació d'incomunicació i incompatibilitat de sistemes de gestió processal. Açò serà possible a partir de les versions 19 i 20 del programa CICERONE.

En concret, el pla dissenyat inclou, a mig termini, una profunda revisió del sistema de gestió processal CICERONE, que inclús serà reemplaçat per un nou si els actuals processos d'actualització no aconsegueixen portar-lo als nivells de qualitat i interoperativitat mínims que s'han fixat les dos direccions generals.

Millora en comunicacions en el TSJCV

D'altra banda, entre les actuacions prioritàries per a 2016 està la renovació de l'equipament de comunicacions en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Aquest projecte permetrà implantar una solució tecnològica d'última generació basada en telefonia IP, tecnologia que permet integrar en una mateixa xarxa les comunicacions de veu i dades. Així mateix, es renovaran tots els terminals d'usuaris, millorant substancialment el servei de telefonia de què disposen en la seu del TSJ, i s'actualitzarà i ampliarà el cablejat de l'edifici, instal·lant nou equipament de xarxa.

 

Tall de veu

Declaracions del conseller d'’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial