Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La Justícia valenciana incorpora les comunicacions telemàtiques l'1 d'octubre

La Justícia valenciana incorpora les comunicacions telemàtiques l'1 d'octubre

L'Administració de Justícia valenciana incorporarà les comunicacions telemàtiques a través de LexNet, de manera gradual, a partir del pròxim 1 d'octubre. El procés perquè advocats i procuradors facen arribar els seus escrits en suport informàtic a jutjats i tribunals serà provat primer mitjançant un projecte-pilot que s'executarà a partir del 19 de setembre en el partit judicial de Gandia (València).

El secretari autonòmic, Ferran Puchades, i la directora general de Justícia, Àngels García Vidal, han informat d'aquest calendari als responsables dels consells valencians de col·legis d'advocats, de procuradors i de graduats socials en una reunió mantinguda en la seu de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

Advocats, procuradors i graduats socials són els tres operadors jurídics que, des del passat 1 de gener, en virtut de la Entrada en vigor d'una reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim), tenien dret a presentar els seus escrits en jutjats i tribunals només per via telemàtica, primera fase del procés de desaparició del paper en les oficines judicials per a la seua substitució per l'expedient digital.

No obstant això, la consellera Gabriela Bravo va optar per suspendre els efectes d'aqueixa reforma en l'Administració de Justícia de la Comunitat València davant de la impossibilitat d'interconnectar el seu sistema de gestió processal, Cicerone, amb LexNet, la plataforma d'intercanvi d'informació entre jutjats i operadors jurídics que gestiona el Ministeri de l'Interior.

"Suspenguérem l'obligatorietat d'usar LexNet perquè les disfuncions que creava es traduïen en un greu contratemps per al funcionament normal dels jutjats, als quals generava major càrrega de treball i un problema per als professionals, que no comptaven amb una via de comunicació segura, però una vegada que hem aconseguit corregir les deficiències del sistema informàtic ha arribat el moment d'implantar les comunicacions telemàtiques", ha explicat la consellera Gabriela Bravo.

Després de mesos de treballs per a actualitzar la plataforma Cicerone i fer-la compatible amb LexNet, la implantació de les comunicacions telemàtiques ja és possible. I serà posada a prova a partir del pròxim 19 de setembre a Gandia.

Des d'aqueixa data, i fins a l'1 d'octubre, tots els operadors jurídics podran remetre els seus escrits per via telemàtica als jutjats d'aqueix partit judicial. Durant aqueix període també podran presentar-los en suport paper per a evitar qualsevol problema de compatibilitat amb LexNet d'última hora.

Implantació gradual

L'experiència de Gandia servirà per a implantar de manera gradual l'ús obligatori de LexNet, sense suport paper, a partir de l'1 d'octubre. Aqueix dia començarà a aplicar-se en el partit judicial d'Alzira, el 10 d'aqueix mateix mes a Carlet i el 17 d'octubre a Catarroja.

A partir de l'avaluació de l'experiència acumulada en aquests quatre partits judicials, la conselleria augmentarà el ritme d'implantació de les comunicacions a través de LexNet a la resta dels partits judicials de la Comunitat Valenciana, un procés que podrà quedar tancat en dues o tres mesos.

La reforma de la LECrim que va entrar en vigor el pròxim 1 de gener culmina l'estratègia de 'paper zero' que pretén acabar amb els expedients físics en les secretaries de jutjats, tribunals i fiscalies. La norma obliga tots els professionals de la Justícia a l'ocupació "dels sistemes telemàtics existents" per a la presentació d'escrits i documents, així com en tots els actes de comunicació processal necessaris durant la tramitació de qualsevol procés.

Els treballs realitzats per a habilitar les comunicacions telemàtiques entre l'Administració de Justícia i els operadors jurídics permetien que jutjats i tribunals puguen notificar les seues resolucions a través de LexNet des del passat 7 de març. A partir de l'1 d'octubre, s'obri la comunicació en sentit invers, i advocats, procuradors i graduats socials podran fer arribar els seus escrits, tant iniciadors com de tràmit, només per via telemàtica, segons el calendari dissenyat.

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial