Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La Generalitat presenta el seu model de programari lliure per a l'Administració en l'Esdeveniment Linux a Lisboa

La Generalitat presenta el seu model de programari lliure per a l'Administració en l'Esdeveniment Linux a Lisboa

La Generalitat ha presentat hui a Lisboa el seu model de programari lliure per a l'Administració en l'Esdeveniment Linux 2014, el major fòrum sobre codi obert de Portugal, on es mostrarà la seua experiència en la implantació de solucions lliures com la distribució valenciana LliureX.

La directora general de Tecnologies de la Informació, Sofia Bellés, ha destacat la importància d'esta trobada que reunix des de fa dotze anys experts de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per a compartir els casos d'èxit més destacats de l'escena internacional en aplicacions de Linux i codi obert.

"La Generalitat aposta amb força per les solucions de codi obert com a resposta a moltes de les necessitats de l'Administració valenciana en l'àmbit de la innovació tecnològica i la millora de la qualitat i l'eficàcia dels servicis públics", ha explicat Bellés.

El cas de LliureX en el sistema educatiu valencià "demostra que apostar pel programari lliure és possible en l'Administració i oferix, entre altres avantatges, un important estalvi en llicències que permet invertir en el desenrotllament i manteniment de millors aplicacions informàtiques per a servir a la ciutadania".

LliureX és una distribució GNU/Linux, desenrotllada per la Generalitat, que allibera versions anualment amb diferents adaptacions a entorns tant educatius com empresarials. LliureX 14.06 oferix un sistema operatiu i les últimes versions de més de 400 aplicacions i es pot descarregar de manera gratuïta en la pàgina web del projecte (lliurex.net).

Bellés ha destacat que, des de 2003, "LliureX ha permés estalviar a l'Administració valenciana 36 milions d'euros". Actualment, "està implantat en tots els centres educatius públics de la Comunitat Valenciana, amb més de 110.000 ordinadors, i enguany s'ha començat a implantar-lo en la resta dels departaments de la Generalitat".

A més de beneficis econòmics i la gratuïtat per als usuaris, l'aposta pel programari lliure oferix avantatges com poder disposar de les aplicacions en valencià i castellà; la independència del fabricant, que fomenta la competència, i la llibertat per a modificar i adaptar el programari a les necessitats de cada moment.

D'altra banda, la directora ha recordat que, en 2013, "també es va completar el desplegament del paquet ofimàtic LibreOffice en tots els llocs de treball informàtic de la Generalitat". Este paquet està implantat en el sistema administratiu, educatiu i judicial, és a dir en 127.000 ordinadors, i suposarà un estalvi anual d'un milió i mig d'euros en llicències de programari de propietat.

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial