Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La Generalitat millora les comunicacions i amplia la xarxa COMDES amb quatre noves estacions base a l'Orxa, Real, Sax i Sueca

La Generalitat millora les comunicacions i amplia la xarxa COMDES amb quatre noves estacions base a l'Orxa, Real, Sax i Sueca

La Generalitat millora les comunicacions i amplia la xarxa COMDES amb quatre noves estacions base a l'Orxa, Real, Sax i Sueca

La Generalitat millora les comunicacions i amplia la xarxa COMDES amb quatre noves estacions base a l'Orxa, Real, Sax i Sueca
  • La DGTIC millora la cobertura de la xarxa de comunicacions digitals que posa al servici de flotes d'emergències i seguretat
  • Tota la xarxa migra a tecnologia IP per a millorar la seua robustesa i la qualitat de les comunicacions
  • S'amplia la capacitat de la xarxa a Eslida, Castellnovo i Alto de Pina i l'autonomia en 14 centres per a evitar la interrupció de comunicacions

La Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), ha dut a terme diverses actuacions en 2023 que han permés millorar les comunicacions en la xarxa COMDES d'emergències i seguretat.

La xarxa COMDES és una infraestructura de telecomunicacions que la Generalitat posa al servici de tots els municipis de la Comunitat Valenciana perquè puguen fer-ne ús a través de les seues flotes d'emergències i seguretat. En este sentit, resulta fonamental per a coordinar les seues actuacions a través del Centre de Coordinació d'Emergències (CCE) de la Generalitat.

COMDES és una xarxa pública, operada i mantinguda per la Generalitat, independent de les xarxes comercials dels operadors privats de telecomunicacions, i dedicada en exclusiva a la provisió de servicis de comunicacions crítiques. La xarxa oferix cobertura en tota la Comunitat i permet tant la comunicació entre flotes com la comunicació privada entre efectius d'una determinada flota, i d'esta manera funciona com una xarxa privada virtual.

Les actuacions s'han centrat a millorar la cobertura i l'eficiència dels recursos disponibles, dotar de més capacitat de comunicacions en zones sensibles davant de situacions d'emergència, millorar l'autonomia de les estacions davant de fallades de subministrament elèctric i millorar la robustesa de la xarxa mitjançant la seua migració a tecnologia IP.

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha explicat que estes actuacions “són de summa importància, ja que la xarxa COMDES està al servici de les flotes d'emergències i seguretat que actuen en moments especialment delicats i en els quals és imprescindible una bona comunicació i coordinació entre tots els efectius, com la policia local, bombers, protecció civil o atenció sanitària”.

La Generalitat continua així amb la renovació i ampliació de la xarxa de Comunicacions Mòbils Digitals d'Emergències i Seguretat (COMDES), amb l'objectiu d'augmentar les seues capacitats i cobertura. En este sentit, en 2023 s'han instal·lat quatre noves estacions base a l'Orxa, Real, Sax i Sueca (el Perelló).

Segons Merino, “estes noves estacions donen cobertura a zones costaneres amb gran afluència de persones en temporada estival, com Sueca, i a les localitats de l'Orxa, Sax, Real, Montroi i Montserrat i altres zones forestals i d'interés mediambiental dels termes municipals d'estes localitats, com a l’Albufera”.

A més, s'ha realitzat el trasllat de 2 estacions a ubicacions de la Generalitat, que es trobaven en centres d'operadors mòbils, amb la finalitat de millorar la cobertura a les localitats d'Ayora i el Pinós.

Capacitat, autonomia i gestió

Des de la seua creació, la xarxa ha estat concebuda per a integrar totes les organitzacions responsables d'estos servicis a la Comunitat. En els últims anys, el nombre d'usuaris ha crescut de manera que era necessari invertir en la millora de la xarxa per a poder garantir la qualitat del servici de comunicacions.

La DGTIC ha ampliat la capacitat de la xarxa en 3 estacions, les d'Eslida, Castellnovo i Pina de Montalgrao (Alto de Pina), i ha ampliat també el nombre de canals de comunicació disponibles per a donar un millor servici en situacions d'emergència.

La consellera ha assegurat que estes millores “ja han sigut d'utilitat en els desgraciats incendis que han assolat unes certes zones del territori este any, i han permés millors comunicacions entre els servicis d'extinció d'incendis desplaçats al terreny”.

A més, la DGTIC ha millorat l'autonomia elèctrica de 14 centres perquè les comunicacions de les flotes adherides a la xarxa COMDES no es vegen interrompudes, fins i tot davant de fallades en el subministrament elèctric.

Per la seua part, el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC), José Manuel García Duarte, ha destacat que, de manera global, “en els dos últims anys s'ha fet un gran esforç per a millorar la robustesa de la xarxa, migrant tots els seus sistemes a la tecnologia IP, un canvi que suposa un avanç molt significatiu perquè permet millorar la qualitat de les comunicacions, disposar d'una xarxa en malla, més resistent a fallades, i ampliar i modificar la pròpia xarxa sense que la resta del sistema es veja limitat”.

García Duarte ha explicat, també, que s'han implementat noves aplicacions de monitoratge i gestió “que permeten un ús més eficient dels recursos disponibles i un avanç en el control i diagnòstic primerenc de problemes en la xarxa o en els terminals dels usuaris de les flotes”.

El director general de TIC ha agraït l'ajuda i col·laboració que les policies locals d'estes localitats han oferit en tot moment com a usuaris de la xarxa, ja que han facilitat els treballs de prospecció d'instal·lacions municipals i accessos a zones restringides perquè es poguera trobar l'emplaçament ideal que done la cobertura necessària.

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial