Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La Generalitat llança recomanacions dirigides a la ciutadania per a tindre un Nadal cibersegur i evitar estafes per Internet

La Generalitat llança recomanacions dirigides a la ciutadania per a tindre un Nadal cibersegur i evitar estafes per Internet

La Generalitat llança recomanacions dirigides a la ciutadania per a tindre un Nadal cibersegur i evitar estafes per Internet

La Generalitat llança recomanacions dirigides a la ciutadania per a tindre un Nadal cibersegur i evitar estafes per Internet
  • Arcadi España: “La labor de sensibilització és molt necessària en períodes com el Nadal, quan es fa un ús intensiu d'Internet”
  • El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat publica una sèrie de consells sobre com realitzar compres en línia cibersegures​​​​​​​

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha llançat, a través del Centre de Seguretat de TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), una sèrie de recomanacions per a conscienciar la ciutadania sobre la importància de la ciberseguretat durant les festes nadalenques.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat que amb aquestes recomanacions “pretenem continuar la tasca de sensibilització i conscienciació en ciberseguretat que es fa tan necessària en períodes destacats com el Nadal, en els quals l'ús d'Internet es torna intensiu per a diferents fins”.

Per això, Arcadi España ha indicat que en aquesta ocasió “s'incidirà a oferir consells perquè les compres en línia es realitzen amb confiança”, al mateix temps que ha destacat la importància que la ciutadania es mantinga alerta en aquestes dates perquè “tots desitgem tindre unes festes relaxades i sense sobresalts, i el millor perquè siga així és seguir unes mínimes recomanacions de seguretat, especialment quant a compres”.

Així mateix, el titular d'Hisenda ha indicat que comprar per Internet “és completament segur, sempre que es tinguen en compte algunes qüestions com, per exemple, no utilitzar wifis sense contrasenya per a aquest fi, perquè et poden estar espiant per a robar-te les dades o, també, valorar l'ús de diferents mètodes de pagament segur, a més de la targeta, com ara transferències, plataformes de pagament com PayPal o targetes prepagament”.

En aquest sentit, CSIRT-CV recomana començar per posar a punt els dispositius des dels quals es faran les compres, instal·lant antivirus i actualitzant les versions del programari i de les aplicacions. A més, s'han de revisar els permisos que s'atorguen a les apps en els telèfons intel·ligents o smartphones.

Segons Arcadi España, “cal confiar en el nostre propi instint, i si una botiga no ens genera confiança, hem de comprovar si l'adreça web comença per https i si té un símbol amb un cadenat al costat, que ens confirmaria que la informació està protegida. I si, així i tot, no n'estem segurs, podem contrastar opinions i informació en Internet o en les xarxes socials per a cerciorar-nos de l'experiència prèvia d'altres usuaris”.

Igualment, el responsable d'Hisenda ha explicat que “si després continuem desconfiant, el millor és no comprar en aquesta botiga en línia i buscar una altra alternativa, per molt que vulguem el producte”, i ha recordat que s'ha de desconfiar d'ofertes que caduquen en qüestió de minuts o que oferisquen productes o serveis per preus exageradament baixos.

Finalment, CSIRT-CV destaca que per a assegurar una compra, és convenient que la ciutadania s'informe prèviament sobre la botiga en línia, sobre qui són, el domicili fiscal, les maneres de pagament, la política d'enviament i devolució i les dades que recapten de l'usuari.

Joguets amb connexió i gadgets

Per part seua, el director general de TIC, José Manuel García Duarte, ha indicat que “les recomanacions també se centren a reforçar la seguretat després de la compra de nous dispositius, gadgets i joguets, especialment per a la tranquil·litat dels més xicotets de la casa”.

En aquest sentit, ha incidit que, a l'hora de regalar, “cal tindre una cura particular tant amb els joguets amb connexió a Internet, per als quals es recomana que l'ús d'aquests estiga supervisat sempre per un adult, com amb els gadgets tecnològics per a adults, que cal configurar degudament per a evitar riscos cibernètics”.

García Duarte ha destacat, d'altra banda, que, “en èpoques festives, CSIRT-CV recomana sempre cuidar la imatge pròpia i la de la família i amics en xarxes socials, ja que les imatges compartides, una vegada han arribat a Internet, quedaran guardades per sempre”.

A més, entre els “consells per a tindre un Nadal feliç i cibersegur”, es troben altres recomanacions com comprar la loteria en línia només en portals web de distribució oficials, aprofitar les vacances per a canviar les contrasenyes i protegir les dades personals evitant caure en la temptació de fer clic en missatges que tracten sobre premis o que realitzen peticions sospitoses.

Conscienciació sobre la importància de la ciberseguretat

El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana és un centre adscrit a la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), que impulsa de manera activa campanyes de formació i conscienciació enfront del risc que suposen els ciberatacs i que estan dirigides tant a la ciutadania com a les empreses i les administracions.

CSIRT-CV publica les seues campanyes en el portal web especialitzat en conscienciació sobre ciberseguretat (concienciat.gva.es) i en els seus perfils en xarxes socials.

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial