Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La Generalitat llança la nova versió del seu sistema operatiu gratuït per a adaptar-se a l'última generació de persones usuàries i tecnologies

La Generalitat llança la nova versió del seu sistema operatiu gratuït per a adaptar-se a l'última generació de persones usuàries i tecnologies

La Generalitat llança la nova versió del seu sistema operatiu gratuït per a adaptar-se a l'última generació de persones usuàries i tecnologies

LliureX 19La Generalitat ha llançat la nova versió de la distribució valenciana de programari lliure LliureX, que inclou novetats per a adaptar el seu funcionament a l'última generació de persones usuàries i tecnologies.

LliureX 19 millora l'experiència de l'usuari, la gestió en els centres escolars i l'ús de la distribució en telèfons mòbils i inclou una nova orientació a fi d'acostar les tecnologies d'última generació, com la intel·ligència artificial, mitjançant el pensament computacional en les aules.

LliureX és una distribució de programari lliure desenvolupada per la Generalitat Valenciana, que es pot descarregar gratuïtament (lliurex.net) per a ser usat en múltiples entorns, tant públics com privats, ja que disposa d'un sistema operatiu i les últimes versions de més de 450 aplicacions i recursos.

La seua faceta educativa és la més coneguda ja que, des de 2005, la Generalitat va començar a implantar-la als centres escolars de la Comunitat Valenciana. Actualment està instal·lada en més de 120.000 ordinadors del sistema educatiu valencià, en tots els centres públics i s'ha convertit en un referent mundial de les distribucions educatives basades en programari lliure.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha explicat que "l'èxit de LliureX com a distribució educativa de programari lliure es basa en múltiples factors, entre els quals destaca que el projecte disposa d'una comunitat d'usuaris i un fòrum d'atenció directa per part dels mateixos desenvolupadors de la Generalitat, on poden demanar-se funcionalitats noves i solucionar problemes".

A més, ha assegurat que, "gràcies a aquesta interacció contínua amb els usuaris, hem pogut dissenyar una nova versió adaptada a l'última generació d'usos i de tecnologies, tenint en compte els múltiples dispositius amb què es treballa actualment, la presència constant del mòbil i el fet que el pensament computacional comença a estar molt present a les aules, a causa de l'expansió de la intel·ligència artificial i el 'big data'".

Nova imatge i funcionalitats

Per a aquesta nova versió, s'ha dut a terme un esforç de renovació que s'ha estés fins i tot a la imatge del projecte. Segons el director general, "els usuaris de LliureX podran comprovar, tan bon punt el descarreguen, que tot l'entorn ha canviat d'imatge".

García Duarte ha explicat que "hem volgut acostar-nos al llenguatge de les noves generacions, per la qual cosa hem renovat tant el logotip com els personatges de la marca LliureX, els nostres famosos ratolinets, que han canviat d'estètica i que esperem que agraden als nostres estudiants de Primària i Secundària en el nou curs que començarà al setembre".

En aquesta mateixa línia, la nova versió incorpora millores en el model de centre i d'aula que utilitzen els centres educatius. El model de centre ha permés traure LliureX del seu únic entorn d'ús, que era l'aula d'informàtica, i estendre'l de manera generalitzada a tots els espais dels centres educatius.

A fi de millorar en aquest sentit i perquè el model de centre puga funcionar amb la mateixa agilitat, independentment del tipus de xarxa de què disposen els centres, s'ha inclòs una nova modalitat perquè tots puguen disfrutar de totes les funcionalitats del model complet. A més, s'hi han inclòs noves tecnologies que milloren l'estabilitat i la seguretat del sistema.

Així mateix, s'ha afegit un instal·lador d'aplicacions en xarxa i la gestió gràfica i fàcil de quotes de disc dur en els servidors de LliureX, perquè els centres limiten l'ús d'espai en disc en funció del perfil d'usuari (docent, alumne, etc.), per a evitar que un usuari deixe la resta sense espai.

Com a distribució educativa, LliureX personalitza l'escriptori per al seu ús en les aules i usa menús que són especialment útils per a docents i alumnat, de manera que siga fàcil d'usar des dels 3 anys d'edat.

En aquest sentit, LliureX 19 ha afegit una sèrie de novetats que afecten l'escriptori i els menús d'aplicacions, per a millorar l'experiència dels i les usuàries. Així, s'hi ha inclòs un nou escriptori, més modern, que permet l'ús amb telèfons mòbils, una configuració més actual que se sembla a altres sistemes operatius i una nova categorització de les aplicacions, segons les peticions realitzades i comunicades pels docents, que inclou categories com pensament computacional i laboratori.

Finalment, LliureX 19 disposa de l'actualització de les versions de les seues més de 450 aplicacions, així com la nova aplicació 'First Aid Kit', desenvolupada expressament per la Generalitat a partir dels problemes i l'experiència demanada a través de l'anàlisi de les incidències i el fòrum d'atenció als usuaris. L'aplicació permet resoldre en pocs clics els problemes més freqüents.

Referent en la lluita contra la bretxa digital

El director general també ha destacat que "el més bo del projecte LliureX és que ens permet lluitar contra la bretxa digital, ja que posa a disposició de tots els usuaris un programari gratuït que possibilita, a les persones amb menys recursos econòmics, disposar d'un sistema operatiu, que també pot ser utilitzat en aquells ordinadors que han quedat obsolets per al seu ús amb solucions conegudes de pagament".

José Manuel García Duarte ha recordat que "LliureX és un referent mundial en distribucions educatives de programari lliure i ha demostrat que és una aposta vàlida i completament fiable per a portar les solucions de codi obert i les seues bondats a les aules valencianes, és a dir, compartir, col·laborar i millorar".

De fet, el passat mes de juny, el projecte va ser reconegut amb el premi Open Awards 2019 per la seua contribució a la innovació tecnològica oberta en el camp de l'educació, en OpenExpo Europe, l'esdeveniment empresarial més gran d'Europa dedicat a l'economia mundial oberta.

La versió anterior va tindre més de 28.000 descàrregues, especialment des d'Espanya, els Estats Units i altres països del centre i sud d'Amèrica, i amb un gran suport per part dels usuaris i la comunitat internacional del programari lliure.

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial