Publicador de continguts

Ves enrere La Generalitat implanta programari lliure ofimàtic en tots els ordinadors

La Generalitat implanta programari lliure ofimàtic en tots els ordinadors

La Generalitat ha completat el desplegament de programari lliure d'ofimàtica en tots els llocs de treball informàtic de la Generalitat. La iniciativa permetrà estalviar anualment 1,5 milions d'euros en l'adquisició de llicències a partir de 2014.

"Iniciàrem el projecte en el segon semestre de 2012. Hui, Lliure Office ja està instal·lat en el 100% del parc informàtic de la Generalitat, uns 120.000 ordinadors entre l'àmbit docent, administratiu i judicial", ha explicat la directora general de Tecnologies de la Informació, Sofia Bellés.

La iniciativa forma part de les mesures d'estalvi i contenció del gasto preses pel Consell a fi de reduir el gasto corrent en TIC, en concret, en l'ús de llicències de programari privatiu. Segons Bellés, "esta actuació ja ens ha permés estalviar 1,3 milions d'euros des de l'inici del projecte i, a partir de l'any que ve, generarà uns estalvis anuals d'1,5 milions d'euros en llicències de programari de propietat".

A més dels beneficis econòmics, l'aposta pel programari lliure comporta uns altres avantatges, com ara la disponibilitat de les aplicacions en valencià i castellà i la independència del fabricant; això fomenta la competència i la llibertat per a modificar i adaptar el programari a cada necessitat.

Estos estalvis s'acumulen als que s'obtenen amb altres iniciatives emblemàtiques de la Generalitat en matèria de programari lliure; per exemple, la implantació de LliureX, basada en GNU/Linux per a l'àmbit educatiu i introduïda en tots els centres educatius públics de la Comunitat (110.000 ordinadors), que ha generat un estalvi de més de 30 milions d'euros des que es va iniciar l'any 2005.

També s'està realitzant una actualització tecnològica de la xarxa corporativa amb l'objectiu de reduir els gastos de comunicacions que, a més d'altres mesures de control del gasto en estes matèries, han permés una reducció del consum de 2,7 milions d'euros en 2012.

La instal·lació del programari lliure d'ofimàtica s'emmarca en l'aposta estratègica del Govern valencià per l'ús del programari lliure en l'Administració de la Generalitat, que permetrà no sols un estalvi en llicències, sinó també fomentar el desenrotllament del sector TIC local, promoure el valencià en el món digital i millorar la interoperabilitat i la seguretat dels sistemes d'informació de la Generalitat.