Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La Generalitat celebra en l'UJI el V Congrés de Programari Lliure de la Comunitat Valenciana

La Generalitat celebra en l'UJI el V Congrés de Programari Lliure de la Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana celebrarà el V Congrés de Programari Lliure de la Comunitat Valenciana els dies 5 i 6 de maig, a la Universitat Jaume I de Castelló. La trobada perseguix promoure l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a través del programari lliure i sensibilitzar sobre els seus avantatges. A més, servirà per a commemorar el desé aniversari de LliureX, la distribució lliure valenciana desenrotllada per la Generalitat i implantada en els centres educatius.

El congrés, organitzat per la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació (DGTI), acollirà més de 600 assistents, entre experts en TIC, empreses, docents i usuaris en general.

L'objectiu és oferir un fòrum de trobada per a la presentació de solucions de codi obert i l'intercanvi d'experiències sobre el seu ús, no sols en els centres educatius sinó també en altres àmbits, per a recollir les inquietuds i els reptes plantejats pels distints usuaris.

En 2005 la Generalitat va començar a implantar la primera versió de LliureX en els centres escolars i, a hores d'ara, està instal·lat en més de 120.000 ordinadors del sistema educatiu valencià.

LliureX és una distribució GNU/Linux de descàrrega gratuïta (lliurex.net), disponible en valencià i castellà, que cada any compta amb una nova versió millorada i múltiples novetats. A més, el seu ús ha suposat un estalvi a l'Administració de més de 36 milions d'euros.

La versió actual oferix un sistema operatiu i les últimes versions de més de 400 aplicacions i recursos, com el paquet ofimàtic LibreOffice 4.2 i el traductor i diccionari valencià Salt, a més d'aplicacions per a l'edició audiovisual i de pàgines web, l'ensenyament d'idiomes multimèdia, etc.

Administració i pimes

Actualment, esta distribució està implantada en tots els centres educatius públics valencians i la Universitat Jaume I disposa d'una aula LliureX per als estudis de Grau en Educació Primària. En l'últim any, LliureX ha comptat amb més de 25.000 descàrregues, des de 95 països distints.

D'altra banda, en 2014 la DGTI va començar a implantar esta solució en la resta de departaments de l'Administració valenciana, per a l'ús dels empleats públics, ja que compta amb distintes variants com la de pimes, per a empreses i entorns laborals.

En este sentit, el congrés oferirà tallers i seminaris sobre les seues distintes aplicacions en les aules, però també en l'Administració, les empreses i les llars en general. Els assistents podran conéixer de primera mà a instal·lar LliureX en els seus equips informàtics i aprendran a traure el màxim profit a totes les seues funcionalitats.

Novetats

LliureX proporciona principalment ferramentes educatives als alumnes i docents de la Comunitat Valenciana, i compta amb funcionalitats de gestió per a simplificar les tasques comunes d'administració de l'aula (instal·lació per xarxa, còpies locals, etc.).

Actualment, LliureX 14.06 permet controlar el gasto en paper i tinta amb un gestor d'impressió i crear aules d'informàtica basades en ordinadors de molt baix cost, de menys de 50 euros, i reduir el gasto de la instal·lació a la mitat, sense perdre prestacions.

La nova versió, que es presentarà durant el congrés, incorporarà altres funcionalitats, com ara una ferramenta per a la creació de llibres digitals interactius, millores en el control de l'aula i assistents per a facilitar la instal·lació de distintes aplicacions o la clonació d'equips, entre altres.

Per al congrés, s'ha posat en marxa una pàgina web (congres.lliurex.net) en la qual s'anirà informant de totes les novetats i en la qual, a més, els interessats poden proposar a l'organització aquelles ponències que consideren que serien d'interés per als assistents.

Tall de veu

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial