Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La demanda de cursos en línia en la plataforma de la Generalitat es duplica el 2020 i es quadruplica la formació en aprenentatge en línia

La demanda de cursos en línia en la plataforma de la Generalitat es duplica el 2020 i es quadruplica la formació en aprenentatge en línia

La demanda de cursos en línia en la plataforma de la Generalitat es duplica el 2020 i es quadruplica la formació en aprenentatge en línia

- Els cursos nous en eFormació han augmentat un 146 %, les edicions un 18 % i les matriculacions un 95 %
- Les organitzacions que utilitzen la plataforma de la Generalitat han crescut un 22 % i els usuaris i usuàries un 58 %El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha confirmat que durant 2020 s'ha duplicat la demanda de cursos en línia en la plataforma eFormació de la Generalitat i quasi s'ha quadruplicat la de formació en aprenentatge en línia ('e-learning'), "a causa de les mesures de distanciament imposades per la crisi sanitària de la COVID-19 i l'aposta per la formació a través de mitjans digitals".

Segons García Duarte, "el treball de la plataforma el 2020 ha sigut vertiginós, ja que la declaració de l'estat d'alarma va obligar les organitzacions a adaptar els seus plans de formació per a continuar oferint els seus cursos, han convertit el presencial en en línia o per videoconferència i, fins i tot, han innovat per a crear noves iniciatives d'aprenentatge en línia, 100 % virtuals".

La plataforma formativa de la Generalitat (e-formacion.gva.es/va/) ofereix els recursos necessaris perquè les organitzacions adherides a eFormació puguen oferir formació per internet des dels seus diferents campus virtuals (Labora, IVAJ, CdT, IVAP, etc.).

La plataforma permet realitzar en línia la formació tradicional de les organitzacions que ho requerisquen i, també, planificar accions d'aprenentatge electrònic, utilitzant tècniques d'aprenentatge en línia, que ofereixen més flexibilitat al procés formatiu i es caracteritzen per la ubiqüitat i la mobilitat.

En l'actualitat, hi ha 31 organitzacions en la plataforma, set de les quals es van adherir el 2020, la qual cosa suposa un increment del 22 % pel que fa a l'any anterior. Això ha permés la creació de nous campus (IIS La Fe, Protecció de Dades, Competències digitals DIGCOMP, etc.) en els quals les organitzacions ofereixen els seus cursos en diferents edicions, que tenen lloc al llarg de l'any. D'aquesta manera, un mateix curs pot impartir-se en la plataforma una o diverses vegades a l'any.

El 2020 els cursos de nova creació van augmentar fins a un 146 %, a causa de les necessitats sorgides. A més, el nombre d'edicions va créixer un 18 %, també les dels cursos preexistents, que fan un total de 1.420 accions formatives, i les matriculacions es van incrementar un 95 %, amb 170.838 matriculacions. Les persones usuàries ronden les 36.000 actualment, un 58 % més que el 2019.

En aquest sentit, García Duarte ha destacat que "algunes organitzacions, com l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut, han hagut de triplicar les edicions dels seus cursos a causa del gran augment de la demanda que van provocar les especials circumstàncies de la pandèmia".

Aprenentatge en línia

El director general de TIC ha explicat que "l'augment de les matrícules no es deu tan sols a l'efecte de la pandèmia, encara que aquesta haja tingut un gran impacte, ja que en els últims cinc anys la demanda de formació en línia s'ha anat incrementant considerablement, des de les 42.000 matrícules registrades el 2015 fins a les 87.000 de 2019".

Això es deu al fet que la formació mitjançant la metodologia d'aprenentatge en línia ha crescut per la incorporació de diferents millores en la plataforma. Entre altres accions, s'han augmentat les capacitats d'eFormació i s'ha implantat un nou mòdul de gestió, molt més còmode, amb una aula virtual basada en Moodle, que permet impartir cursos ludificats.

En aquest sentit, ha sigut especialment rellevant el creixement dels cursos dirigits a formar a creadors de continguts en moltes organitzacions, amb la finalitat que puguen comptar amb persones habilitades per a impartir continguts en línia.

De fet, la plataforma ha format amb aquests cursos (ABC en eXeLearning), impartits en el portal web SAPS de la Generalitat, més de 3.573 tècnics el 2020, un 271 % més que el 2019, que representen més que tots els que es van formar en els tres anys anteriors.

SAPS és el portal web de formació en línia gratuït de la Generalitat. El 2020 també va registrar un creixement important, amb 2.381 nous usuaris, un 73 % més que l'any anterior. SAPS ha publicat, en l'últim any, 113 edicions de cursos, que han comptat amb 4.176 matriculacions, sent la formació més demandada la de tecnologies d'aprenentatge en línia.

En l'actualitat compta amb 30.000 usuaris i usuàries que porten a terme una mitjana de 3 i 4 cursos per persona en la plataforma. La majoria dels cursos oferits tenen a veure amb la tecnologia o la ciberseguretat, però s'ofereix formació de moltes altres temàtiques, com ara l'ambiental o l'esportiva.

Formació més demandada

A més de SAPS, el 2020, els campus amb una major activitat formativa han sigut els de l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut (EVES), l'Institut Valencià d'Administració Pública (IVAP), el Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Labora) i la Xarxa de Centres de Turisme (CdT).

L'EVES ha dut a terme 371 accions formatives l'últim any, més d'una al dia, i en aquestes s'han matriculat 67.524 alumnes, rècord absolut de matriculacions anuals d'una organització en eFormació, amb un creixement del 300 % pel que fa al 2019. Per la seua banda, l'IVAP ha dut a terme 233 accions formatives i ha matriculat 54 .074 alumnes, i aquesta és la segona millor dada anual dels últims 20 anys de la plataforma, ja que registra un augment del 250 %.

Cal destacar, a més, els cursos relacionats amb la COVID-19, que han elaborat tant l'EVES, per als sanitaris, com altres organitzacions com ara INVASSAT, per a l'IVAP i altres entitats de la Generalitat.

Entre aquests, es troben els cursos de l'EVES de prevenció en l'entorn sanitari, que va registrar 17.500 matriculacions, i els de gestió de l'estrés durant la pandèmia. Així com el curs impartit per l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) sobre la COVID en l'oci educatiu o el curs de formació sobre SARS-CoV 2 impartit per l'IVAP, que va registrar més de 12.600 matriculacions. A més, a causa de la generalització del teletreball, l'IVAP va sumar més de 5.000 matriculacions al curs bàsic de ciberseguretat.

D'altra banda, el campus de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE), que dona servei a policies, bombers, brigades, personal de Protecció Civil i tècnics d'emergències, ha registrat un nombre de matriculacions 45 vegades superior al de 2019, amb 4.176 matriculacions.

Això es deu al fet que, entre altres iniciatives, com el curs per als auxiliars dels plans de contingència a les platges per la COVID-19, que va registrar prop de 1.200 matriculacions, també han passat a ser en línia alguns cursos preparatoris, habitualment presencials, de les oposicions a cossos policials.

A més, el 2020, s'han atés més de 15.000 consultes i incidències remeses per usuaris i usuàries de la plataforma, a través del Centre d'Atenció a l'Usuari de la Generalitat i l'equip d'eFormació. El 48 % han sigut ateses directament per mitjà del CAU TIC de la Generalitat.

 

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial