Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La concentració de contractes per al desenrotllament de les TIC de l'Administració n'augmenta l'eficiència i l'estalvi

La concentració de contractes per al desenrotllament de les TIC de l'Administració n'augmenta l'eficiència i l'estalvi

La concentració de contractes per al manteniment i desenrotllament de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) de l'Administració està permetent augmentar l'eficiència i l'estalvi en la gestió d'estos servicis.

Per primera vegada en la Generalitat s'han centralitzat en un únic departament -la DGTI (Direcció General de Tecnologies de la Informació)- les competències en informàtica, que anteriorment estaven distribuïdes entre les distintes conselleries.

Esta nova organització està permetent abordar nous projectes de consolidació en infraestructures i servicis TIC que estan produint importants estalvis, i també aplicar directrius comunes en temes com la ciberseguretat.

L'aposta pel programari lliure en la Generalitat ha aconseguit estalvis de més de 33 milions d'euros (des de 2005 fins al dia de la data). Per la seua banda, amb la centralització dels contractes de desenrotllament i manteniment d'aplicacions (contracte DESIG) s'han obtingut uns estalvis del 28,4 %, i l'extensió de la telefonia IP permetrà una reducció estimada del 20% en el consum telefònic de la Generalitat.

A més, s'han dut a terme diversos projectes: el GVA Cloud, de consolidació d'infraestructures i provisió de servicis per mitjà de computació en el núvol, que ha suposat estalvis anuals de 1,5 milions d'euros; l'ITACA, que s'ha implantat ja en tot el sistema educatiu valencià; o el Lliurex, per a l'ús de programari lliure en l'Administració.

GVA Cloud

L'objectiu del projecte GVA Cloud és dotar la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre d'infraestructures TIC. En este sentit, s'hi han instal·lat més de 200 kilómetres de fibra òptica, prop de 12.000 punts de xarxa i 150 punts de wi-fi.

El nou Centre de Processament de Dades (CPD) disposa de les tecnologies de la informació més avançades (cloud computing), un equipament que suposarà un estalvi anual d'1,5 milions d'euros, 500.000 dels quals provenen de la reducció de consum energètic.

El Centre de Processament de Dades de la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre centralitzarà les infraestructures TIC que abans estaven distribuïdes en 23 centres distints. Fins al moment, s'hi han traslladats ja 15 d'estos CPD i durant 2014 es preveu traslladar-ne 8 més.

L'objectiu és passar de 1.000 a 100 servidors, de 60 a 10 instàncies (execucions d'un programa en un ordinador) i consolidar les bases de dades.

ITACA

Per la seua banda, el projecte ITACA consistix en l'aplicació d'un sistema d'informació centralitzat i integral que connecta tots els membres que formen part del sistema educatiu valencià. En este curs escolar 2013-2014 s'ha aconseguit una important fita amb la implantació d'ITACA en tots els centres d'educació secundària. Amb este èxit, ITACA ja està implantat en tot el sistema educatiu valencià i integra 1.804 centres públics i concertats, 71.169 docents i 868.790 alumnes.

LliureX

Des de 2003 el Consell aposta decididament per l'ús del programari lliure amb projectes com LliureX, una distribució GNU/Linux basada en Ubuntu i Debian. LliureX inclou 350 aplicacions d'ús comú de caràcter ofimàtic (processador de textos, full de càlcul, etc.), d'accés a Internet (navegador, client de correu, etc.), gràfics (editor d'imatges, CAD, etc.) i multimèdia (reproductors, editors de vídeo, etc.).

A més, LliureX incorpora recursos didàctics procedents de concursos de recursos educatius digitals, web en el portal "Mestre a casa" i una selecció d'aplicacions educatives que van des de Geogebra (aritmètica, geometria, àlgebra, càlcul i anàlisi) fins a Tuxtype (mecanografia per a xiquets).

Nous projectes

Des de la DGTI es treballa en estos moments per a arribar a l'Administració sense paper, amb la implantació de la facturació i la contractació electrònica o l'expedient electrònic judicial. La Generalitat compta amb més de 280 professionals i un pressupost pròxim als 103 milions d'euros en cost de manteniment i inversions en TIC  de l'Administració.

Des de la DGTI es mantenen i renoven els més de 700 sistemes d'informació que permeten la gestió i la prestació diària de servicis públics en tots els àmbits d'actuació de la Generalitat, educació, justícia, dependència, sanitat, etc.

Tall de veu de la directora general de Tecnologies de la Informació, Sofia Bellés.

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial