Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere La campanya 'Històries virtuals per a no dormir' de la Generalitat instrueix la ciutadania per a combatre les amenaces del ciberespai

La campanya 'Històries virtuals per a no dormir' de la Generalitat instrueix la ciutadania per a combatre les amenaces del ciberespai

La campanya 'Històries virtuals per a no dormir' de la Generalitat instrueix la ciutadania per a combatre les amenaces del ciberespai

El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) llançarà l'1 d'octubre una nova campanya de conscienciació, 'Històries virtuals per a no dormir', amb l'objectiu d'instruir la ciutadania sobre com combatre les amenaces i riscos reals derivats de l'ús habitual d'Internet i el ciberespai.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha descrit la campanya com "un exercici d'acostament a la realitat del dia a dia dels usuaris d'Internet, cosa que hui dia podem dir que som quasi tots, gràcies a l'extensió dels dispositius mòbils".

"L'objectiu de CSIRT-CV ha sigut descriure situacions reals del nostre quefer diari, que poden convertir-se en vertaderes històries de terror mitjançant gestos senzills i, a simple vista, inofensius, i que, no obstant això, poden tindre conseqüències catastròfiques per a la nostra seguretat", ha afegit el conseller.

La campanya descriu, al llarg de huit històries 'per a no dormir', situacions habituals amb què "qualsevol ciutadana o ciutadà pot sentir-se identificat".

A més, "destaca aquelles decisions que per acció o omissió poden situar-nos en una situació de risc i com podem revertir-les i combatre les ciberamenaces i, fins i tot, els ciberdelinqüents", ha destacat Soler.

Històries virtuals per a no dormir

CSIRT-CV, un centre dependent de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), ha ideat la campanya amb motiu de la celebració de Halloween i el Dia de Tots Sants, a fi que es publique al llarg de tot el mes d'octubre, amb un llenguatge pròxim i amé per a arribar al major espectre possible de la ciutadania.

El director general de la DGTIC, José Manuel García Duarte, ha explicat que "l'objectiu és ensenyar a combatre en el ciberespai la desinformació, el ciberassetjament, el frau i les campanyes de 'phishing', així com instruir en com protegir els menors, la privacitat i la informació sensible, tant en l'àmbit privat com en el lloc de treball".

Les històries narren situacions que serveixen a tall d'exemple sobre faules i 'fake news', contrasenyes i 'phishing', 'grooming', Internet de les coses, 'ransomware', sextorsió, suplantació d'identitat i xarxes wifi públiques.

La narració discorre a través de la vida de Rosa, una senyora de 65 anys molt activa en xarxes socials; Lucas, un adolescent aficionat als videojocs; la família d'Alicia i Ernesto i la seua casa intel·ligent; Sandra, una dona molt enamorada; Joan, un jubilat amant de la pesca i la navegació; Vicent, un empresari amo d'una floristeria, o Marta la 'influencer' i les joves viatgeres Paula i Lucía.

A més, cada història dona consells concrets, suggeriments de cursos gratuïts específics, consulta de manuals, guies, infografies, etc. Al llarg de les pròximes setmanes, el Centre de Seguretat TIC de la Generalitat publicarà aquestes històries per mitjà de les seues xarxes socials i en el web de formació i conscienciació en ciberseguretat ConcienciaT (concienciat.gva.és).

ConcienciaT

CSIRT-CV ha culminat aquest dimecres, d'altra banda, la campanya 'No tanques els ulls a la ciberseguretat, descobreix ConcienciaT', que, durant aquest mes de setembre, ha consistit a informar amb profunditat sobre tots els recursos que proporciona el centre del seu portal web de conscienciació.

Des de la seua posada en marxa l'abril de 2018, el portal de ConcienciaT ofereix una àmplia varietat de continguts destinats a informar i conscienciar els seus visitants sobre els perills d'Internet i del mal ús de la tecnologia.

Entre altres, s'han publicat 17 infografies sobre consells que s'han de tindre en compte per a situacions del dia a dia en Internet, que acumulen ja més de 27.000 descàrregues, i 37 guies i informes especialitzats, amb més de 42.000 descàrregues. El portal, a més, permet accedir als 17 cursos sobre ciberseguretat que poden fer-se de manera gratuïta en la plataforma de formació en línia SAPS de la Generalitat, que ja han cursat més de 5.000 persones.

Quant a les campanyes de conscienciació, el portal ha publicat campanyes sobre protecció de dades de negocis, consells per a millorar la seguretat dels dispositius IoT (Internet de les coses) i la proliferació de les notícies falses ('fake news').

A més, destaca la secció dedicada a les jornades sobre ciberseguretat que s'estan desenvolupant en els centres d'educació secundària i que tenen gran acceptació entre el centenar de centres visitats ja en tota la Comunitat Valenciana. Recentment, CSIRT-CV també ha incorporat una nova secció anomenada 'Sabies que...?', en què s'adverteix sobre qüestions que poden afectar la seguretat digital de les persones.

Totes aquestes iniciatives formen part del Pla valencià de capacitació en ciberseguretat, que està cofinançat per la Unió Europea per mitjà del Programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Les campanyes formen part de la intensa activitat de difusió i conscienciació que fa el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana, publicant recomanacions de seguretat mitjançant els seus perfils en Facebook (www.facebook.com/Csirtcv) i Twitter (twitter.com/CSIRTCV).

CSIRT-CV emet diàriament informes a més de 50 organismes de la xarxa corporativa de la Generalitat, i contribueix a augmentar la confiança en la xarxa de ciutadans i empreses de la Comunitat Valenciana, que disposen d'una àmplia oferta formativa gratuïta per mitjà del seu portal web (www.csirtcv.gva.es ).

novetats

El Consell autoriza un convenio con la UPV para financiar la Cátedra de Inteligencia Artificial aplicada a la Administración Pública

El convenio, dotado con un presupuesto de 60.000 euros, cubre la realización de estudios y actividades destinadas a potenciar la aplicación de la IA en los servicios públicos durante el ejercicio...

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial