Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere El Consell fa públics per primera vegada els saldos i moviments comptables de totes les entitats del sector públic en un exercici de transparència sense precedents

El Consell fa públics per primera vegada els saldos i moviments comptables de totes les entitats del sector públic en un exercici de transparència sense precedents

El Consell fa públics per primera vegada els saldos i moviments comptables de totes les entitats del sector públic en un exercici de transparència sense precedents

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, han presentat les novetats de l'aplicació informàtica 'Comptes Oberts', integrada en el portal de transparència GVAOberta, que posa a disposició, per primera vegada en la història de la Generalitat, els saldos i moviments comptables de tot el sector públic instrumental, és a dir, entitats, organismes, societats mercantils, fundacions, consorcis, universitats i ens estatutaris, posant fi així a l'obscurantisme que va caracteritzar l'anterior etapa de Govern.

"Fa quatre mesos el Consell va oferir un 'striptease' comptable sense precedents a l'oferir tota la informació sobre els saldos i moviments dels comptes del Consell. Hui, el striptease és total perquè incorporem també les dades de tot el sector públic instrumental de la Generalitat", ha assenyalat Vicent Soler.

"Amb esta aplicació, GVAOberta es consolida com un instrument eficaç per al control democràtic i la prevenció de la corrupció i, també, per a garantir el dret a una bona administració", ha indicat Manuel Alcaraz.

En la presentació de la nova aplicació informàtica han estat també presents el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), Vicente Aguiló, i la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas, els que han explicat les caraterísticas tècniques de l'aplicació.

Soler: "Estem davant d'un fet sense precedents"

Segons el conseller d'Hisenda, "s'han acabat les pràctiques opaques, s'ha acabat el concebre el sector públic com una cova fosca en què no es podia entrar i, si s'entrava, no es podia arribar a veure quasi res. Hem descorregut les cortines i ara entra el sol. Ja és possible consultar els moviments comptables i els saldos bancaris de totes les entitats i organismes del sector públic instrumental, a més dels del Consell, que estaven disponibles des de març".

Per a Vicent Soler, es tracta d'un fet "sense precedents". "Som pioners en esta mesura de transparència, ja que cap administració havia habilitat l'accés als saldos bancaris i els moviments comptables", ha recalcat Soler, qui ha explicat que, encara que Extremadura compta amb una llei semblant a la valenciana, només oferix els saldos dels seus comptes, però no permet consultar els moviments.

L'aplicació informàtica de Comptes Oberts possibilita el consultar, a més dels saldos, qualsevol gasto ja siga un contracte o una subvenció que es concedix, així com els gastos de personal o els gastos financers, entre altres. "En definitiva, s'oferix tot el detall dels comptes del Consell i ara també del sector públic instrumental. La ciutadania té dret a saber què es fa amb els diners públics perquè són els diners de tots", ha assenyalat Soler.

Mig milió d'apunts comptables publicats

La web disposa de 500.000 apunts comptables publicats entre Generalitat, Servef, IVAT i Invassat, i ara el sector públic. "L'acollida de la iniciativa demostra que la ciutadania està demanant més i més transparència", ha comentat Soler.

Per al conseller, "esta llei és la millor vacuna democràtica contra la corrupció que hem patit a la Comunitat Valenciana durant els últims 20 anys. L'anterior govern es va escudar en l'opacitat per a actuar i eixe ha sigut el germen de la corrupció que hem patit", ha lamentat Soler.

S'evidencia l'infrafinançament

"A més d'impulsar la transparència, la nova ferramenta informàtica s'ha revelat també com un potent instrument per a evidenciar el finançament que patix la Comunitat Valenciana", ha anunciat Soler. La consulta en GVAOberta permet obtindre fàcilment les dades del gasto destinat a Sanitat o Educació en la Generalitat a través dels moviments comptables del gasto en estes àrees.

Així, en el que portem d'any s'ha produït un gasto, únicament en les àrees de Sanitat i Educació, de 2.959 i 2.112 milions d'euros, respectivament. En total, 5.072 milions sobre un gasto total de 6.495. Açò suposa que només les partides de Sanitat (sense comptar els pagaments en les àrees de cultura, esport i política lingüística) i Sanitat, suposen el 78% del total, excloent els gastos financers.

Alcaraz: "Ha sigut un repte enorme"

Per la seua banda, Manuel Alcaraz, ha assenyalat que l'aplicació pràctica de la Llei de Comptes Oberts "ha sigut un repte molt gran i hem arribat on cap altra administració s'ha atrevit encara a arribar. Hem publicat tots i cadasqun dels moviments bancaris, de manera que per primera vegada els ciutadans poden conéixer a través del portal web GVAOberta com es mouen els diners públics".

"Hui completem l'aplicació tecnològica de la Llei de Comptes Oberts que en el seu moment es va aprovar per les Corts. Complim el nostre compromís i continuem apostant fermament per la transparència, convençuts com estem de que les societats més fortes democràticament són aquelles que eviten l'opacitat i que tenen més mecanismes de control", ha assenyalat el conseller de Transparència.

Alcaraz ha explicat que el projecte s'ha executat en dos fases. "Primer publiquem tota la informació econòmica de la Generalitat, inclosos els gastos de caixa fixa que durant molts anys es van amagar i van utilitzar de forma discrecional i sense control. I ara incorporem també la consulta de les dades referides a les empreses i entitats dependents de la Generalitat, universitats i organismes estatutaris".

"Tota la informació està disponible en format Open Data, és reutilitzable i compta amb totes les garanties de la Llei de Transparència. La ciutadania en general, investigadors, entitats o professionals tenen ara a l'abast de la seua mà tots els comptes de l'Administració", ha assenyalat Alcaraz.

Més de 7.000 visites

Des de finals de març, que és quan es van començar a publicar els moviments comptables de l'Administració de la Generalitat, fins al mes de juny; el portal de transparència ha registrat més de 7.000 visites en este apartat, fins al punt de convertir-se en un dels apartats més visitats de GVAOberta.

L'acollida que ha tingut este apartat en concret, i la web de GVAOberta en general, ha sigut realment molt satisfactòria. Les ciutadanes i els ciutadans demanen cada dia més transparència i nosaltres hem de proporcionar-li-la", ha indicat Alcaraz.

"Este treball ho hem dut a terme en col·laboració amb totes les parts implicades, per mitjà de la creació d'un grup de treball coordinat entre les dos conselleries. Ha sigut un gran esforç perquè ha calgut fer compatible el principi de transparència, amb la protecció de les dades personals que podien revelar-se amb la informació, el que s'ha aconseguit garantir. És per això que vull felicitar a tots els equips que han estat treballant en el tema", ha assenyalat Alcaraz.

Ferrando: "Totes les dades estan en format full de càlcul"

La direcció general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, departament que depén de la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha treballat en el desenvolupament del projecte, en el que ha participat un equip tècnic altament qualificat que hi ha invertit més de 1.350 hores en el desenvolupament del projecte.

"Totes les dades publicades s'oferixen complint amb les condicions establides en la normativa sobre seguretat de la informació, es poden descarregar en format de full de càlcul i són susceptibles de qualsevol tipus de tractament", ha assenyalat Ferrando.

Vicente Aguiló ha realitzat una explicació tècnica de l'aplicació informàtica i ha ressaltat que "els Comptes Oberts són un exemple de rendició de comptes que permet l'avaluació del funcionament de la Generalitat".

Per la seua banda, Aitana Mas ha realitzat un recorregut per la web i ha mostrat exemples pràctics del seu ús. "La transparència es practica dia a dia i la posada en marxa d'esta iniciativa és una bona mostra d'això. Des del Consell entenem que l'accessibilitat i la posada a disposició dels ciutadans de la informació és un dels nostres objectius prioritaris".

Talls de veu:

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial