Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Enllaços

t'interessa

Actualitat

Ves enrere Aguiló: “La ciutadania ha d'aprendre a posar-se el cinturó de seguretat digital”

Aguiló: “La ciutadania ha d'aprendre a posar-se el cinturó de seguretat digital”

Aguiló: "La ciutadania ha d'aprendre a posar-se el cinturó de seguretat digital"

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha assegurat que "la ciutadania ha d'aprendre a posar-se el cinturó de seguretat digital i per a això la Generalitat va a haver de realitzar un gran esforç de formació i conscienciació ciutadana".

Aguiló ha realitzat estes declaracions durant la clausura del X Congrés Nacional d'Auditoria, Seguretat i Govern de TI, organitzat per ISACA València. Les jornades, davall el lema "Internet of things. Isaca of things", han reunit a un centenar de professionals de reconegut prestigi en sistemes d'informació, tant d'empreses com administracions públiques.

Durant el congrés s'ha debatut, principalment, sobre l'impacte que suposarà la connexió dels objectes de la vida quotidiana a Internet i com esta nova circumstància acabarà transformant les nostres vides. Aguiló ha explicat que "la digitalització és imparable i les noves tecnologies que emergixen, diàriament, han de vindre acompanyades de polítiques i iniciatives que reforcen la monitorització i la protecció contra les intrusions i els atacs, tant a nivell individual com a col·lectiu".

"La Generalitat es troba en un moment delicat, ja que des de la DGTIC estem abordant un ambiciós Pla de Tranformación Digital per a adaptar-nos a esta nova realitat, en la que estem connectats a través de més i més dispositius cada dia", ha continuat.

Per tant, "igual que com a Govern hem de respondre a la demanda de connectivitat i servicis digitals que ens fa la nostra ciutadania, també hem d'assegurar-nos de que, com a proveïdors i facilitadors d'estos servicis, estem preparats davant de l'arribada de noves amenaces, derivades de l'Internet de les Coses".

"Cal estar preparats", ha alertat Aguiló, "perquè els atacs, ara, els realitzaran exèrcits de frigorífics, webcams, llavadores i càmeres de vigilància interconnectades. Ja no farà falta una cosa tan convencional com un ordinador. Eixe és el perill real".

Per tant, des del Govern valencià, ha assegurat Aguiló, "estem obligats a preparar a la societat per al que ve, a protegir-la, a formar-la, a crear una cultura de la ciberseguretat que li permeta estar alerta. Cal ensenyar a la gent a protegir-se en Internet, igual que ja els ensenyem a protegir-se en carretera. Cal conéixer els riscos i com evitar-los".

CSIRT-cv, una ferramenta essencial

El director general ha anunciat que el nou Pla Estratègic TIC de la Generalitat incorpora la ciberseguretat com un dels seus objectius estratègics i inclou accions específiques per a generar cultura de la ciberseguretat en la societat valenciana.
El pla preveu, entre altres, millorar les capacitats del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-cv), a través d'un nou contracte de 7,6 milions d'euros, i desenvolupar iniciatives per a generar confiança en els serveis electrònics i plans de formació, conscienciació i comunicació.

Segons Aguiló, "CSIRT-cv es troba en ple procés de canvi. El nou centre exercirà una labor fonamental en la conscienciació i la formació, ja que a excepció de la interna a empleats públics, tota l'oferta formativa per a empreses i ciutadania en seguretat serà coordinada i gestionada des d'allí".

El nou CSIRT-Cv "inclourà un Pla de Capacitació en Ciberseguretat amb accions de conscienciació i formació presencial i online dirigides a distints col·lectius, especialment als més desprotegits, amenaçats o amb risc d'exclusió", ha conclòs. Estes accions inclouran cursos, jocs, aplicacions, esdeveniments i continguts específics per al portal web del centre.

novetats

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial