Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere Soler: 'Els 1.998 milions de liquiditat avançada pel Govern han permés pagar 138.000 factures i fer front a la crisi amb garanties'

Soler: 'Els 1.998 milions de liquiditat avançada pel Govern han permés pagar 138.000 factures i fer front a la crisi amb garanties'

Soler: 'Els 1.998 milions de liquiditat avançada pel Govern han permés pagar 138.000 factures i fer front a la crisi amb garanties'

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha informat que "el Govern central ha transferit a la Generalitat 1.998 milions des de març, xifra que representa el 90,8 % de les necessitats de liquiditat de la Comunitat Valenciana en el primer semestre de l'any, xifrades en 2.200 milions".

"Aquesta injecció de liquiditat contribuirà a fer front a la crisi sanitària i les conseqüències socials i econòmiques d'aquesta, alhora que demostra el compromís de l'executiu central amb la Comunitat Valenciana", ha apuntat el conseller.

"Ahir ?dijous? vam rebre un ingrés de 575 milions de la liquidació del sistema de finançament de 2018 que se sumen als 350 milions que el Govern ja ens va avançar per aquest mateix concepte. En total, hem rebut el 50 % de liquidació, 925 milions, abans que cap altra comunitat autònoma", ha indicat Soler.

El conseller ha fet aquestes declaracions en la Diputació Permanent de les Corts, en la qual ha comparegut, a petició pròpia, per a donar compte de les accions que ha adoptat el seu departament des de la declaració de l'estat d'alarma per la crisi sanitària de la COVID-19.

Liquiditat garantida

A més dels 925 milions rebuts per la Comunitat Valenciana per la liquidació del sistema de finançament, el Consell disposa de 650 milions gràcies a l'operació financera a tres bandes entre el Tresor, entitats financeres i la Conselleria. D'aquesta manera, la Comunitat Valenciana ha disposat del 85 % de la liquidació i la resta d'autonomies només ha rebut el 50 %.

La millora de la liquiditat i de la disponibilitat de recursos de la Generalitat es complementa amb els 223 milions de l'actualització dels lliuraments a compte, que habitualment arriben a l'octubre; els 128 milions corresponents al FLA ordinari del primer i segon trimestre d'enguany, i els 72 milions d'ingressos addicionals que ha transferit el Govern per a actuacions enfront de la COVID-19.

Aquests recursos s'incrementaran en aquest primer semestre amb l'activació del FLA extraordinari, anunciada per la ministra d'Hisenda, que representarà 1.550 milions que es destinaran íntegrament al pagament de factures de les empreses proveïdores de la Generalitat, i els recursos addicionals provinents del fons no reembossable de 16.000 milions que el Govern ha posat a disposició de les autonomies, un fet sense precedents en l'Espanya autonòmica.

"Encara que la insuficiència financera de la Comunitat Valenciana és un problema estructural que tenim els valencians i les valencianes, en aquests moments estem en condicions de garantir un escenari de liquiditat adequat durant aquests mesos davant de les actuacions d'emergència i el pagament a les nostres pimes i proveïdors", ha indicat Soler.

Canvi de paradigma

Durant la seua intervenció, el conseller d'Hisenda també ha subratllat que "estem assistint a un canvi de paradigma en el repartiment dels recursos que du a terme l'Estat entre les comunitats autònomes. El criteri de la població serà determinant en la distribució del fons de 16.000 milions que durà a terme el Govern central, la qual cosa crea un precedent molt positiu de cara a les futures negociacions per a la reforma del model de finançament autonòmic".

"Els nous criteris de repartiment per a aquest fons que ha determinat l'executiu central suposen una revolució conceptual, perquè no tenen res a veure amb els que regeixen en el sistema de finançament autonòmic i que han resultat tan perjudicials per a la Comunitat Valenciana, en col·locar-nos a la cua en recursos per càpita", ha indicat Soler, que ha recordat la "necessitat" de dur a terme una reforma del sistema de finançament autonòmic, ja que "és la clau que obri tots els panys".

"Disposar d'un finançament just és bàsic per a poder exercir les competències que tenim com a comunitat autònoma per al manteniment de l'estat del benestar. I ho és encara més davant d'aquesta situació d'emergència, i també per a estar millor preparats per a la recuperació", ha indicat.

138.000 factures pagades

Vicent Soler també ha revelat que la Generalitat, en el període entre l'1 de març i el 30 d'abril d'enguany, ha abonat 1.952 milions d'euros en subvencions i factures pendents amb proveïdors. D'aquest import s'han pagat 138.000 factures als proveïdors, els autònoms i les pimes per un import de 1.095 milions d'euros, 309 milions més que en el mateix període de l'any anterior.

"Amb un període mitjà de pagament estimat per al mes d'abril de poc més de 30 dies garantim el pagament als nostres proveïdors, perquè volem que la Generalitat no siga part del problema, sinó de la solució", ha apuntat Soler.

Fons europeus

Soler també ha anunciat en la seua compareixença que la Comunitat Valenciana també podrà destinar a gasto derivat de la pandèmia un mínim de 222 milions de la Iniciativa d'inversió en resposta al coronavirus plus, que ha posat en marxa el Consell Europeu. El Ministeri d'Hisenda ha sol·licitat a les comunitats autònomes reprogramacions ràpides que permeten destinar la part dels fons Feder 2014-2020, no assignats ni executats a gasto sanitari, amb la qual cosa es podrien incrementar els recursos amb la reprogramació d'ajudes no assignades a operacions seleccionades.

A més, la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ja va sol·licitar al Ministeri d'Hisenda la incorporació de les bestretes de 2019 i 2020 dels fons de la política de cohesió que permetran destinar 43,9 milions al finançament d'accions a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i el Fons Social Europeu.

Així mateix, la Direcció General de Fons Europeus està coordinant amb el Govern central les mesures que la Unió Europea ha posat en marxa per a millorar l'eixida de la crisi, com ara la flexibilització de la normativa d'ajudes d'estat, després que la Comissió Europea haja aprovat un nou marc temporal europeu d'ajudes d'estat en resposta a la crisi de la COVID-19.

Gestió de la Conselleria d'Hisenda

Vicent Soler ha destacat, entre les grans mesures que ha dut a terme el seu departament, "l'aprovació del Decret llei 1/2020 que habilitava l'IVF per a destinar els beneficis de 2019 a bonificar operacions empresarials durant 2020 i les modificacions que s'han dut a terme en les seues línies de crèdit per a flexibilitzar les condicions, a fi d'injectar liquiditat de manera urgent al teixit productiu, i així sostindre l'ocupació i facilitar pagaments".

La línia de finançament dirigida a micropimes i autònoms permet accedir a préstecs a un interés del 0 %, a un termini de 10 anys i un màxim de 2 anys de carència. També s'hi inclouen línies per a pimes i grans empreses.

Així mateix, Vicent Soler també s'ha referit als ajornaments, fins al mes següent a la fi de l'estat d'alarma, en la presentació i el pagament de l'Impost de Successions i Donacions, l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i l'Impost de Patrimoni, que estableix l'Agència Tributària Valenciana.

El teletreball, una realitat

El conseller també ha destacat "la implantació d'un pla de teletreball de la DGTIC per a l'Administració de la Generalitat, que ha permés que es continue prestant el servei per part dels empleats públics".

"En a penes unes setmanes hem passat de 1.000 a 26.000 connexions segures (VPN), xifra que permet cobrir un màxim de 100.000 funcionaris, més de les necessitats de la plantilla de la Generalitat. Gràcies a això, i al compromís dels nostres treballadors, hui podem dir que l'Administració dels valencians no s'ha parat", ha indicat Soler.

Atenció a les persones amb menys recursos

Així mateix, el conseller ha destacat la gestió automatitzada de les ajudes per als ERTO i per a la Renda Valenciana d'Inclusió, i al suport tècnic al pla 'Mulan' que desenvolupa la Conselleria d'Educació, que ha permés, fins ara, la posada en marxa de 23.000 aules virtuals i l'adquisició de 14.000 tauletes tàctils per a alumnes amb menys recursos.

Així mateix, en col·laboració amb la Conselleria d'Innovació s'han habilitat 700 dispositius perquè pacients ingressats sense recursos puguen contactar amb els seus familiars; 700 encaminadors en habitatges públics, amb prioritat per a instal·lar-los a les famílies amb menors en edat escolar, i 650 d'aquests dispositius per a lluitar contra la bretxa digital en les universitats públiques valencianes.

Vicent Soler també ha esmentat les ajudes concedides des de la Conselleria d'Hisenda als joves valencians participants en el programa 'Eurodisea', que han quedat atrapats en altres països europeus i no poden tornar a la Comunitat Valenciana, així com als estrangers que romanen a la Comunitat Valenciana i no poden tornar a les seues llars d'origen.

348,5 milions de gasto per la COVID-19

Durant la seua intervenció en les Corts, Vicent Soler també ha desgranat les despeses que fins ara han comportat les diverses actuacions derivades de la COVID-19 a la Comunitat Valenciana, tal com es va comprometre en la reunió que va mantindre amb els diversos portaveus parlamentaris de l'àrea d'Hisenda.

"Fins al 24 d'abril hem fet una despesa de 348,3 milions d'euros, el 41,77 % dels quals correspon a mesures sanitàries que ascendeixen a 145,5 milions d'euros. Entre aquestes mesures destaca, per damunt de totes, l'adquisició de material sanitari i equipament, que ha suposat un total de 98,5 milions d'euros", ha indicat Vicent Soler.

El segon bloc de mesures que ha rebut més quantitat dels fons és el que es destina a l'impuls de l'activitat econòmica, amb un total de 123,1 milions d'euros, el 35,34 % del pressupost.

En matèria d'inclusió, investigació i cooperació, les mesures han assolit els 48,3 milions d'euros i en l'àmbit educatiu, cultural i de noves tecnologies s'han destinat 26,7 milions d'euros. Finalment, pel que fa a neteja, informació i altres despeses, s'han destinat un total de 4,6 milions.