Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere CSIRT oferix ferramentes gratuïtes en línia per a protegir els equips informàtics de ciutadans, pimes i Administració de la Generalitat

CSIRT oferix ferramentes gratuïtes en línia per a protegir els equips informàtics de ciutadans, pimes i Administració de la Generalitat

(23/08/2012).- L'Equip de Resposta davant d'Incidents de Seguretat Informàtica de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) treballa i s'actualitza dia a dia per a protegir els equips informàtics de ciutadans, pimes i Administració de la Generalitat.
El CSIRT disposa d'un catàleg de servicis en línia on es recullen les funcions i prestacions oferides a estos tres col·lectius, recursos totalment gratuïts i que s'amplien i actualitzen gradualment.
De fet, més de 100.000 persones han visitat durant el primer semestre de 2012 la pàgina web http://www.csirtcv.gva.es/ del centre de seguretat que la Generalitat va posar en marxa en 2007 per a fer front als incidents relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació.
Durant els primers sis mesos de l'any, el CSIRT ha servit vora mig milió de pàgines, ha incorporat més de 400 notícies i ha emés 18 butlletins sobre les actuacions que ha dut a terme durant este semestre.
El CSIRT-CV, les sigles del qual són l'acrònim del terme anglés Computer Security Incident Response Team (equip de resposta davant d'incidents de seguretat informàtica), inicia la seua activitat amb l'objectiu de realitzar tasques de prevenció, detecció, assessorament i seguiment dels incidents de seguretat informàtica.
De fet, hi ha diferents fòrums i organitzacions que coordinen el CSIRT, compartint informació sobre vulnerabilitats i atacs en l'àmbit global i divulgant mesures tecnològiques que mitiguen el risc d'atacs a sistemes i usuaris connectats a Internet.

Centre pioner


El CSIRT de la Comunitat va ser el primer creat per un govern autonòmic a Espanya. En este sentit, la directora general de Tecnologies de la Informació, Sofia Bellés, ha ressaltat que per al Consell "no és suficient garantir l'accés en condicions d'igualtat a les tecnologies de la informació si el ciutadà no pot utilitzar-les amb les màximes garanties de seguretat, per això es va apostar per crear de forma pionera este centre a la Comunitat".
La directora general ha asseverat que "la universalització i l'increment de l'ús de la xarxa facilita un nou món de possibilitats de comunicació i negoci per a ciutadans i empreses, evolució que també ha ocasionat un increment de la inseguretat en els ciutadans que, moltes vegades, desconeixen les ferramentes al seu abast per a saber si una pàgina és segura o no".
En http://www.csirtcv.gva.es/ els usuaris poden mantindre's informats en temes relacionats amb la seguretat informàtica i accedir a desenes de ferramentes gratuïtes i en línia per a mantindre els equips en condicions òptimes, des d'antivirus, filtres per a evitar l'ús fraudulent de dades i antiespies o enllaços de control parental on els pares poden accedir a informació útil sobre què es pot fer contra els continguts danyosos per als xiquets.
Bellés ha recalcat que des del CSIRT-CV "es publiquen diàriament notícies sobre seguretat informàtica i vulnerabilitats detectades i de totes estes es desprén la necessitat que els usuaris prenguen precaucions a l'hora de navegar, accedir a les xarxes socials o realitzar transferències econòmiques, entre altres".

Més que un centre d'alerta


La directora general de Tecnologies de la Informació ha indicat que CSIRT-CV "és molt més que un centre de seguretat informàtica, atés que el Consell ha apostat per donar servici a ciutadans i empreses".
Per a Bellés "el CSIRT-CV no sols és un guardià per a la Generalitat, sinó també és una ferramenta per als ciutadans i empreses que poden accedir als cursos en línia o enviar les seues consultes sobre seguretat informàtica que seran contestades pels nostres tècnics".
Els cursos s'impartixen a través del mateix web del CSIRT i de la plataforma SAPS de formació en línia i gratuïta de la Generalitat i compten amb una participació de més de 12.000 ciutadans.
Al seu torn, s'han realitzat diverses campanyes en les xarxes socials des de fa any i mig amb la finalitat d'informar els ciutadans, sobretot els més jóvens, sobre les precaucions que s'han de prendre a l'hora de navegar en Internet.
En l'última es va tractar d'explicar de manera detallada en què consistixen algunes de les tècniques d'enginyeria social que més s'utilitzen pels ciberdelinqüents, perquè el ciutadà sàpia identificar este tipus d'engany i no caiga en la trampa.